Svemirska slikovnica

02.07.2004.

Hubble proučava višegeneracijski nastanak zvijezda

NASA-in Svemirski teleskop Hubble zabilježio je živopisnu tapiseriju s prikazom rađanja zvijezda u ovom panoramskom prikazu sjajećeg plina, tamnih prašinskih oblaka i mladih vrućih zvijezda. Ova rađaonica zvijezda (cijela slika), zavedena pod oznakom N11B, nalazi se u Velikom Magellanovom oblaku (VMO), na samo oko 160000 svjetlosnih godina od Zemlje. Svojom visokom razlučivošću, Svemirski teleskop Hubble u mogućnosti je zabilježiti pojedinosti nastanka zvijezda u VMO-u onakvom lakoćom kakvom teleskopi na tlu bilježe iste procese u galaktici Mliječni put. Ova nova Hubbleova slika usredotočena je na N11B, mali dio područja nastanka zvijezda zvanog N11. N11 je po veličini drugo takvo područje u VMO-u. U toj galaktici, N11 je veličinom i aktivnošću nadmašena jedino ogromnom maglicom Tarantula (poznatom i kao 30 Zlatne ribe). 

Ova slika lijepo ilustrira sljed nastajanja zvijezda u obližnoj galaktici, gdje je rađanje novih zvijezda potaknuto ranijim naraštajem masivnih zvijezda. Zbirka plavih i bijelih zvijezda na lijevoj strani slike, među najmasivnijim su zvijezdama poznatim bilo gdje u svemiru. Područje oko jata vrućih zvijezda na ovoj slici razmjerno je lišeno plina, budući su ga otpuhnuli vjetrovi i zračenje sa zvijezda. Kada se plin sudari s okolnim gustim oblacima, pri tom ih zbijajući, ti se oblaci mogu urušiti pod vlastitom težinom i započeti novo rađanje zvijezda. Jato novih zvijezda u N11B je možda nastalo na taj način, budući se nalazi na rubu velikog središnjeg međuzvjezdanog mjehura kompleksa N11. Zvijezde u

N11B sada započinju raščišćavati svoj natalni oblak, zauzvrat dubeći nove mjehure. Još jedan naraštaj zvijezda rađa se sada u N11B, unutar tamnih prašinskih oblaka u sredini i na desnoj strani Hubbleove slike. Taj lanac uzastopnih epizoda nastanka zvijezda viđen je i u udaljenijim galaktikama, ali se na ovoj novoj Hubbleovoj slici vidi posve jasno.

Dalje na desnoj strani slike, duž njenog gornjeg ruba, nekoliko je manjih tamnih oblaka međuzvjezdane prašine neobičnih i intrigantnih oblika. Vidimo ih kao obrise naspram svijetlećeg međuzvjezdanog plina. Nekoliko takvih tamnih oblaka ima svijetle rubove stoga što su obasjani svjetlom bliskih vrućih zvijezda, koje ih ujedno i isparavaju.

Ova je slika 1999. g. načinjena Hubbleovom WFPC2, kroz filtere koji izdvajaju zračenje iz vodika i kisika. Znanstvenici uspoređuju ovu sliku N11B sa slikama sličnih područja, drugdje u VMO.

[NASA, ESA, The Hubble Heritage Team (AURA/STScI), and HEIC]