Svemirska slikovnica

03.10.2007.

Zvjezdano jato pršti životom

Tisuće iskričavih mladih zvijezda ugnijezdilo se unutar divovske maglice NGC 3603. Ta stelarna "kutija s draguljima", jedno je od najmasivnijih mladih zvjezdanih jata u galaktici Mliječni put.

NGC 3603 je istaknuto zvjezdorodno područje u Kobiličinom spiralnom kraku Mliječnoga puta, udaljeno oko 20 tisuća svjetlosnih godina. Ova nova slika dobivena NASA-inim Svemirskim teleskopom Hubble pokazuje da je jato mladih zvijezda okruženo prostranim oblacima plina i prašine.

Slika otkriva tri razdoblja u životnom ciklusu zvijezda.

Snažno ultraljubičasto zračenje i brzi vjetrovi iz najplavljih i najvrućih zvijezda, napuhali su veliki mjehur oko jata. Zarivajući se u okolnu maglicu, ta bujica zračenja oblikovala je visoke tamne stapke gustog plina, usađene u stijenke maglice. Ti plinoviti monoliti su visoki po nekoliko svjetlosnih godina i svi su usmjereni prema središnjem jatu. Oni bi mogli biti inkubatori u kojima nastaju nove zvijezde.

U gornjem desnom kutu, može se vidjeti i jedno malo jato tamnih oblaka zvanih "Bokove globule". Ti oblaci se sastoje od gustog plina i prašine, te su oko 10 do 50 puta masivniji od Sunca. Nalik čahuri nekog kukca, Bokova se globula može urušiti pod vlastitom težinom i izroditi nove zvijezde.

Ovu je maglicu 1834. g. otkrio sir John Herschel. Područje prikazano na slici, široko je približno 17 svjetlosnih godina, a fotografija je načinjena 29. prosinca 2005. g, Hubbleovom ACS-om.

[NASA, ESA, and the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration]