Svemirska slikovnica

03.11.1995.

Stupovi stvaranja u rađaonici zvijezda

Podmorski koralj? Začarani dvorci? Svemirska čudovišta? Ti sablasni, tamni, stupovima slični oblici, zapravo su cilindri hladnog međuzvjezdanog vodika i prašine, koji predstavljaju inkubatore novih zvijezda. Ti stupovi strše iz unutarnjeg zida tamnog molekularnog oblaka, onako kako se stalagmiti uzdižu iz poda neke špilje. (Na umetnutoj sličici u gornjem desnom kutu, snimljenoj teleskopom na Zemlji, vidi se veći dio toga oblaka, a iz nje je i jasnije odakle maglici ime. Mala je slika zakrenuta u odnosu na veliku oko 135° udesno. Prim. prev.) Oni su dio maglice Orao (nazvane i M16 - 16. objekt u katalogu "mrljastih" objekata koji nisu kometi, Charlesa Messiera, francuskog astronoma iz 18. st.), obližnjeg područja u kojemu nastaju mlade zvijezde, udaljenog 7000 svjetlosnih godina u smjeru zviježđa Zmije.

Ti su stupovi na određeni način srodni kamenim liticama u pustinjama, gdje su bazalt i druge guste stijene zaštitile određeno područje od erozije, dok je okolni krajolik istrošen tijekom tisućljeća. U ovom nebeskom slučaju, osobito gusti oblaci molekularnog vodika i prašine preživjeli su duže od svoje okolice, suočeni s bujicom ultraljubičastog zračenja iz vrelih, masivnih, novorođenih zvijezda (izvan gornjeg ruba slike). Taj proces naziva se "fotoisparavanje". To ultraljubičasto zračenje odgovorno je i za osvjetljenost kovitlave površine stupova i utvarnih vrpci plina koje se izvijaju s te površine, stvarajući dramatični vizualni dojam koji naglašava trodimenzionalnu prirodu oblaka. Najviši stup (lijevo) ima oko jednu svjetlosnu godinu od osnovice do vrha.

Kako i sami stupovi polako erodiraju pod ultraljubičastim svjetlom, loptice još gušćeg plina usađene unutar njih izlaze na vidjelo. Te loptice nazvane su "EGGs" (Posrijedi je igra riječima u engleskom jeziku. "Egg" je jaje, dok ova kratica znači, doslovce, "isparavajuće plinske loptice". Prim. prev.) Unutar barem nekih od "EGGs", razvijaju se embriji zvijezda. Oni naglo prestaju rasti, čim "jaje" bude otkriveno, a mlade zvijezde u njima lišene bogatijeg spremnika plina iz kojega su crpile svoju masu. Na koncu, iz "jaja" se pojavi zvijezda i sama loptica plina bude isparena.

Snimka je načinjena 1. travnja 1995. g, putem WFPC2 Svemirskog teleskopa Hubble. Boje su konstruirane od triju odvojenih slika načinjenih u svjetlu emitiranom iz različitih vrsta atoma. Crveno prikazuje emisiju jednostruko ioniziranog sumpora. Zeleno je emisija vodika, a plavo predstavlja dvostruko ionizirani kisik.

[NASA, ESA, STScI, J. Hester and P. Scowen (Arizona State University)]