Svemirska slikovnica

15.06.2012.

Poravnatost galaktika nalikuje kozmičkom sudaru

NASA-in Svemirski teleskop Hubble daje nam na uvid rijedak prikaz para preklopljenih galaktika, zvanog NGC 3314. Te dvije galaktike izgledaju kao da se sudaraju, no one su zapravo razmaknute desecima milijuna svjetlosnih godina, ili desetak puta više od udaljenosti između Mliječnog Puta i susjedne nam galaktike Andromede. Slučajna poravnatost dviju galaktika, promatranih sa Zemlje, omogućuje nam da vidimo obrise spiralnih kraka u nama bližoj spiralnoj galaktici, koju vidimo odozgo i koja nosi oznaku NGC 3314A.

Gibanje dviju galaktika ukazuje na to da su obje razmjerno neporemećene, te da se obje gibaju u upadljivo različitim pravcima. To pokazuje da se ne nalaze na sudarnoj putanji. Izboličenost NGC 3314A je vjerojatno posljedica susreta s nekom drugom, obližnjom galaktikom, možda s velikom spiralnom galaktikom NGC 3312 (izvan okvira ove Hubbleove slike).

Zbog poravnatosti, prašinske pruge u NGC 3314B izgledaju svijetlije od onih u NGC 3314A. Tako nije stoga što toj galaktici manjka prašine, već prije zato što su njene prašinske pruge posvijetljene sjajnom izmaglicom od zvijezda u prednjem planu. Nasuprot tome, prašina u NGC 3314A je straga obasjana svjetlom zvijezda u NGC 3314B, tako da se njihove obrise može vidjeti ocrtane naspram sjajne pozadine.

Ovaj kompozit u boji načinjen je od ekspozicija snimljenih u plavom i crvenom svjetlu, Hubbleovom ACS-om. Taj par galaktika se nalazi na približno 140 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, u pravcu južnog zviježđa Hidre.

Animacija započinje slikom cijelog noćnog neba, a nastavlja se zumiranjem u zviježđe Hidre, k neobičnom paru galaktika katalogiziranom kao NGC 3314. (...) Animacija završava Hubbleovom detaljnom slikom dviju galaktika.

[NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration, and W. Keel (University of Alabama)]