Svemirska slikovnica

31.10.2008.

Hubble bilježi čistu desetku

NASA-in Svemirski teleskop Hubble je ponovno u akciji!

Samo dva dana nakon što je taj orbitirajući opservatorij ponovno uključen, Hubble je svoju glavnu djelatnu kameru, WFPC2, usmjerio prema jednoj osobito intrigantnoj meti, paru galaktika koje gravitacijski međudjeluju i koje nazivamo Arp 147.

Slika pokazuje da kamera radi upravo onako kako je radila i prije negoli je bila isključena. Za to je dobila "čistu desetku", kako za izvedbu, tako i za ljepotu.

Dvije galaktike su orijentirane tako da nalikuju broju 10. Lijeva galaktika, "jedinica" na ovoj slici, je razmjerno neporemećena, ne računajući glatki prsten zvjezdane svjetlosti. Gledano sa Zemlje, ona je okrenuta zamalo bočno. Desna galaktika, koja nalikuje nuli, posjeduje grudaste plave prstene silovitog formiranja zvijezda.

Plavi prsten je najvjerojatnije nastao nakon što je galaktika na lijevoj strani prošla kroz galaktiku desno. Slično kao što kamen ubačen u jezero stvori kružni val koji se širi, tako i u točki sudara nastane val gustoće koji stane napredovati i širiti se prema vani. Kako se taj val gustoće sudara s materijalom u pogođenoj galaktici, koji se giba prema unutra zbog gravitacijskog privlačenja dviju galaktika, nastaju udarni val i zgusnuti plin, što sve potiče rađanje zvijezda.

Prašnjavi crvenkasti čvor dolje lijevo od plavog prstena vjerojatno označava mjesto na kojemu je bila pogođena prvobitna jezgra galaktike.

Objekt Arp 147 je uvršten u Arpov atlas neobičnih galaktika, kojega je 1960-ih godina sastavio Halton Arp, a koji je izdan 1966. g. Ova slika je sastavljena od fotografija načinjenih putem WFPC2, kroz tri odvojena filtera. Plavo, ukupno vidljivo svjetlo i infracrveno svjetlo predočeni su na slici, redom, plavom, zelenom i crvenom bojom.

Par galaktika je sniman 27-28. listopada 2008. g. Arp 147 se nalazi u zviježđu Kita, a od Zemlje je udaljen više od 400 milijuna svjetlosnih godina.

[NASA, ESA, and M. Livio (STScI)]