Svemirska slikovnica

04.02.2000.

Svjetlo i sjena u maglici Kobilica

Ranije neviđene pojedinosti tajnovite složene građe unutar maglice Kobilica broda (Carina - NGC 3372) otkrivene su na ovoj slici maglice "Ključanica", koju je načinio NASA-in Svemirski teleskop Hubble. Snimka je montaža sastavljena od četiriju fotografija koje je u travnju 1999. g. snimila WFPC2, kroz šest različitih filtera.

Slikom dominira veliki, približno okrugli obris koji je dio maglice Ključanica, kako ju je u 19. st. nazvao Sir John Herschel. Ovo područje, udaljeno oko 8000 svjetlosnih godina od Zemlje, smješteno je blizu poznate eksplozivne promjenjive zvijezde Ete Carinae, koja se nalazi malo izvan vidnog polja, gore desno. Maglica Kobilica sadrži usto i nekoliko drugih zvijezda koje spadaju među najvruće i najmasivnije uopće poznate - svaka od njih 10 je puta toplija i 100 puta masivnija od našeg Sunca.

Kružna struktura Ključanice sadrži i svijetla vlakna vrućeg fluorescirajućeg plina i tamne obrise oblaka hladnih molekula i prašine, sve to u brzom kaotičnom gibanju. Visoka razlučivost Hubbleovih slika otkriva relativne trodimenzionalne položaje mnogih od tih pojava, kao što nam pokazuje i brojne male tamne loptice koje bi mogle biti zahvaćene procesom kolabiranja koji za ishod ima nastanak novih zvijezda.

Dva upadljiva, oštro ocrtana prašinska oblaka smještena su blizu dna u sredini slike, te pri njenom gornjem lijevom rubu. Prvi je uronjen u prsten, dok je drugi izvan njega. Istaknuti stupovi i kvrge gornjeg lijevog oblaka kao da pokazuju prema sjajnoj masivnoj zvijezdi smještenoj izvan vidnog polja, gore lijevo: ona bi mogla biti odgovorna za njihovu osvijetljenost i oblik, djelovanjem visokoenergetskog zračenja i stelarnog vjetra brzo ejektiranog materijala. Ti veliki tamni oblaci mogli bi na koncu ispariti, ili, ako je kondenzacija u njima dovoljno uznapredovala, poroditi mala zvjezdana jata. Maglica Kobilica, s ukupnim promjerom od više od 200 svjetlosnih godina, jedna je od izvanrednih pojava u južnom ogranku Mliječnog puta. Promjer prstena vidljivog na ovoj slici, iznosi oko 7 svjetlosnih godina.

[NASA, The Hubble Heritage Team (AURA/STScI)]