Novosti

26.04.2024.

Održano predavanje prof. Senjanovića

Kako je bilo i najavljeno, u zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor u Gornjem Sitnom je u petak, 26. travnja, u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti Split održano znanstveno-popularno predavanje prof. dr. sc. Gorana Senjanovića, svjetski poznatog fizičara, profesora emeritusa na International Centre of Theoretical Physics (ICTP) i predavača na prestižnom Ludwig-Maximilians Sveučilištu u Münchenu (LMU). Prof. Senjanović je svoje predavanje naslovio sa "Svemir čestica", te je u njemu dao kratki pregled fizike elementarnih čestica i njihove uloge u evoluciji svemira.

Unatoč kišnom vremenu, oko 120 zainteresiranih građana je dobro popunilo veliku dvoranu zvjezdarnice. Da bi to moglo biti tako, pomogli su i Grad Split i tvrtka Promet d.o.o., koji su osigurali besplatni prijevoz autobusom za sve one koji su željeli poslušati izlaganje prof. Senjanovića.

Prije početka predavanja, sve prisutne je pozdravio tajnik Zvjezdanog sela Mosor Tomislav Nikolić, nakon čega je riječ preuzeo prof. dr. sc. Nikola Godinović, redoviti profesor i šef katedre za fiziku splitskog FESB-a. Prof. Godinović je u kratkim crtama predstavio dugogodišnji rad i brojne zasluge prof. Senjanovića na području fizike čestica. Po okončanju "službenog" dijela predavanja, prof. Senjanoviću su bila postavljena brojna pitanja, od kojih neka i prilično teška.

Nažalost, zbog uistinu nepovoljne vremenske situacije, završni dio večernjeg programa - astronomsko promatranje neba teleskopom - moralo je otpasti. Umjesto toga, astronom-animator udruge Zvjezdano selo Mosor Zoran Knez je za prisutne održao kratko predavanja o Messierovom katalogu i objektima dalekog svemira.

Izvrsne dojmove o ovom zanimljivom događanju nisu sobom ponijeli samo posjetitelji, već i prof. Senjanović! Zahvaljujući se organizatorima, profesor je u Knjigu dojmova zapisao i sljedeće: "Predavao sam po cijelom svijetu preko 40 godina, i ovo mi je jedno od najdražih predavanja u jednom od najupečatljivijih mjesta."