Novosti

23.04.2024.

Dan planeta Zemlje 2024. u ZSM-u

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje, 22. travnja, udruga Zvjezdano selo Mosor je ovog ponedjeljka provela prigodni program temeljen na Školi u prirodi, koju Udruga organizira već dvadeset drugu godinu. U programu je sudjelovalo 40 učenika četvrtih razreda Osnovne škole Merojak, pod vodstvom njihovih učiteljica. Učenici su najprije obišli izvor rijeke Žrnovnice, gdje ih je s prirodnim osobitostima toga kraja upoznao Tomislav Nikolić, tajnik Zvjezdanog sela Mosor i voditelj programa Škole u prirodi.

Nakon što su kredama u boji motivima proljeća oslikala asfalt pred ulazom u zvjezdarnicu, djeca su dobila priliku i poslušati predavanje dipl. inž. šumarstva UŠP Split Damjan Metličića, s temom “Sadnja drveća“.

Program je nastavljen pred samom zvjezdarnicom ZSM-a, i to sadnjom ukupno 20 sadnica crnog jasena, cedra, crnog bora i česmine, doniranih od Hrvatskih šuma, podružnice Split. Programu su pristustvovale Daniela Šegvić, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša grada Splita, koja je pozdravila sve učenike u ime Grada Splita i Andrea Barić, viša savjetnica za zaštitu okoliša grada Splita.

U velikoj dvorani zvjezdarnice, upriličeno je i za program „Škole u prirodi“ uobičajeno, predavanje pod nazivom „Sunčev sustav“. Njega je održao astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez, a učenici su pokazali znatno zanimanje za tu svemirsku temu.

Kako je dobro vrijeme išlo na ruku i organizatorima i djeci, uslijedilo je upoznavanje okoliša panoramskim teleskopom, upriličeno s terase zvjezdarnice. Jedan instrument je bio usmjeren na Mosor, a drugi na Split.

Cijela manifestacija okončana je sportskim programom na terenima S. C. „Maslina“ u Donjem Sitnom.