Novosti

06.04.2024.

Održana ovogodišnja Proljetna škola

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 2. do 6. travnja održana ovogodišnja Proljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već više od dva desetljeća. U tom je vremenu te učeničke kampove tijekom školskih praznika pohađalo ukupno više od 2100 polaznika osnovnih i srednjih škola. U radu ove Proljetne škole je sudjelovalo 10 učenika iz Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba. Za njih je u tome razdoblju priređeno sedam raznovrsnih radionica. Prvog dana se polaznicima s nekoliko prigodnih riječi obratio tajnik Udruge Tomislav Nikolić, koji ih je upoznao s programom Škole.

Popodne prvog dana ovogodišnje Proljetne škole je na rasporedu bila astronomska radionica. Vodio ju je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez, a u sklopu nje su polaznici upoznati s korištenjem jednog planetarijskog programa za računalo. Polaznici su naučili simulirati izgled neba za zadano mjesto na Zemlji i drugim planetima, u zadano vrijeme, ali isto tako i to kako u tome programu napraviti vlastiti planet i mjesec!

Drugog dana je provedena radionica robotike, bez koje ne može proći ni jedna ovakva škola tehničkih aktivnosti u ZSM-u. Vodila ju je Lucija Andrea Skočić, stručna suradnica Zajednice tehničke kulture grada Splita. Učenici su sastavljali dijelove Fischertechnik seta te programirali rad robota. Izrađivali su semafor za vozila i pješake, sušilo za ruke, vozilo, dizalicu, helikopter i zrakoplov. Rad robota pokretali su tipkalima, prekidačima i senzorima, upotrebljavali su lampice i žice, te spajali strujne krugove. Programirali su u Makecode-u koristeći se micro:bitom i testirali rad izrađenog robota. Nakon toga je dio učenika programirao igre u Scratchu, a za kraj radionice su svi riješavali i kviz o sigurnosti na internetu.

U četvrtak je u prijepodnevnim satima provedena radionica modeliranja 3D olovkama. I nju je vodila Lucija Andrea Skočić. U toj su se radionici učenici naučili koristiti 3D olovkom, te su na gotovim predlošcima izrađivali i potom spajali dijelove 3D predmeta: naočale s krunom, Spužva Boba, gitaru, košarkašku loptu, bicikl, cvijet, klupu i dr. Ta zabavna i opuštajuća radionica pridonijela je razvoju dječje kreativnosti i motoričkih vještina polaznika.

Popodne istoga dana je održana i interaktivna radionica znanstvenih pokusa. Vodio ju je Željan Kutleša, nastavnik fizike iz splitskih osnovnih škola Gripe i Split 3. U prvom dijelu radionice, polaznici su upoznali osnovne elemente strujnog kruga, te izradili vlastiti aluminijski strujni krug. U nastavku radionice su istraživali svojstva i načine spajanja trošila, da bi naposljetku mjerenjem struje i napona upoznali i istražili svojstva serijskog i paralelnog spoja izvora električne energije i trošila. U zadnjem dijelu radionice, polaznici su istraživali otpor i Ohmov zakon.

Cijeli je petak bio posvećen radionici modelarstva uporabnih predmeta. Uz asistenciju Lucije Andree Skočić, vodio ju je Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita. Učenici su od lagane šperploče i metalnih dijelova izradili složeni model građevinskih kolica! Pri tom su uvježbali uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su lijepili brzosušećim ljepilom za drvo.

Prvi dio posljednjeg dana Proljetne škole je pripao radionici programiranja koju je vodila Josipa Šimunović, vanjska suradnica Zajednice tehničke kulture grada Splita i nastavnica informatike u splitskoj Elektrotehničkoj školi. Na toj su radionici učenici programirali igre aplikacijom koja omogućuje blokovsko slaganje koda uz grafičku pozadinu i proizvoljno birane likove za zamišljenu igricu. Zadatak je bio samostalno kreiranje igre “Putovanje kroz vrijeme”, “Pronađi skriveno blago” ili “Ekološka avantura”. Igre su kasnije testirane od strane drugih učenika kao i mentorice. Učenici su uz opisani zadatak svladali osnove programiranja i ušli u svijet IT putem zabavne platforme za igre.

Na samom kraju programa Proljetne škole, upriličena je i radionica elektrotehnike koju je vodila vanjska suradnica Zajednice tehničke kulture grada Splita Antonija Matić, nastavnica elektrotehničke skupine predmeta u splitskoj Elektrotehničkoj školi. Učenici su se upoznali s jednostavnim električnim strujnim krugom i njegovim osnovnim elementima. Svrha radionice je bila samostalno izraditi takav strujni krug, kako bi učenici uvidjeli važnost električne struje u svakodnevnom životu.

Pored svega toga, za polaznike Proljetne škole su u večernjim satima održavana i predavanja iz astronomije, promatranja nebeskih tijela teleskopom i upoznavanje sa zvjezdanim nebom s terase zvjezdarnice. Za potonju aktivnost su bile povoljne dvije prohladne i djelomično vedre večeri, kada su učenici dobili priliku kroz teleskop baciti pogled na planet Jupiter, Veliku Orionovu maglicu i dva zvjezdana jata. I za taj astronomski dio programa Proljetne škole je bio zadužen astronom-animator Udruge Zoran Knez.

I ovu Proljetnu školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić.

Više slike s ove Proljetne škole možete pronaći OVDJE i OVDJE (flickr)!