Novosti

04.04.2024.

Tomislavu Nikoliću dodijeljena Nagrada Grada Splita!

Na sjednici održanoj 27. ožujka 2024. Gradsko vijeće Grada Splita donijelo je odluku o dodjeli Nagrade Grada Splita za životno djelo, Osobne nagrade i i Skupne nagrade za 2023. godinu. Među nagrađenima je i tajnik Zajednice tehničke kulture grada Splita, Tomislav Nikolić. Nagrada mu se dodjeljuje za dugogodišnji doprinos razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja djece i mladih putem izvanškolskih i izvannastavnih akivnosti.

U obrazloženju između ostalog stoji:

"Tomislav Nikolić, koji profesionalno obnaša dužnost tajnika Zajednice tehničke kulture grada Splita i volontersku dužnost tajnika udruge Zvjezdano selo Mosor, dugogodišnji je neumorni promicatelj različitih aspekata tehničke kulture u gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji, posebice među djecom i mladima. Njegov već više od dva desetljeća dug rad u djelatnosti tehničke kulture prepoznat je i priznat od strane brojnih udruga tehničke kulture, obrazovnih ustanova, jedinica lokalne samouprave, ali i od šire javnosti. Kao stručni suradnik, a kasnije i tajnik Zajednice tehničke kulture grada Splita, organizirao je brojne akcije, manifestacije, učeničke kampove, radionice, natjecanja, izložbe, predavanja u svrhu popularizacije raznovrsnih tehničkih disciplina, edukacije djece i mladih, poticanja kreativnog stvaralaštva, razvijanja tehničkih vještina i motorike te timskog rada. Tomislav Nikolić nije samo organizator, već i osobno vodi neke od izvannastavnih i izvanškolskih programa poput ,,Škole u prirodi" udruge Zvjezdano selo Mosor. U tim edukacijskim obilascima Poljičkog kraja, u koje je uključen i posjet zvjezdarnici u Gornjem Sitnom, sudjelovalo je na tisuće djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te studenata iz Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, cijele Republike Hrvatske pa i iz inozemstva. Dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2008. godinu, a koja nagrada mu je dodijeljena za osobiti doprinos i osmišljavanje programa i projekata tehničke kulture, koji su se u Zvjezdanom selu Mosor provodili prethodnih nekoliko godina. Dobitnik je Državne nagrade tehničke kulture ,,Faust Vrančić" za 2012. godinu. Ta mu je nagrada dodijeljena za dugogodišnji predani rad u provedbi izvannastavnih i izvanškolskih edukacijskih programa udruge Zvjezdanog sela Mosor, koji obuhvaćaju tehničko i prirodoslovno područje, kao i druga znanstvena područja. Također je i dobitnik osobne Nagrade Splitsko-dalmatinske županije za 2023. godinu, koja mu je dodijeljena za osobiti doprinos razvoju i promidžbi tehničke kulture u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Zajednica tehničke kulture grada Splita i udruga Zvjezdano selo Mosor, s Tomislavom Nikolićem kao tajnikom, i same su višekratno nagrađivane.

U 2023. godini Tomislav Nikolić je nastavio s neumornim radom na području tehničke kulture, aktivno je sudjelovao u organizaciji i provedbi cijelog niza aktivnosti, poput manifestacije Noći muzeja održane 27. siječnja, petodnevnog proljetnog besplatnog Kampa robotike (11.-15. travnja, sudjelovalo 15 učenika), organiziranja županijske razine Modelarske lige 2O22./2023. (održana 3. ožujka, sudjelovalo 60 učenika), petodnevne prve Ljetne škole tehničkih aktivnosti (10.-14. srpnja, sudjelovalo 15 učenika), obilježavanje Svjetskog tjedna svemira održanog 3. listopada, u kojem je sudjelovalo cca 100 učenika i dr.

Tomislav Nikolić već dugi niz godina pridonosi popularizaciji i promociji tehničke kulture te očuvanju bogate tradicije tehničke kulture u Gradu Splitu.“
Ovim priznanjem je prepoznat njegov dugogodišnji kvalitetan i uspješan izvannastavni i izvanškolski rad s mladima na području tehničke kulture, kao i opća promocija tehničkih djelatnosti.

Nagrade će biti uručene na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita, koja se održava povodom blagdana sv. Dujma i Dana Grada.

Čestitamo svim dobitnicima nagrada Grada Splita!