Novosti

23.02.2024.

Održana Zimska škola!

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 19. do 23. veljače održana ovogodišnja Zimska škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već više od dva desetljeća. U tom je vremenu te učeničke kampove tijekom školskih praznika pohađalo ukupno više od 1700 polaznika osnovnih i srednjih škola. U radu ove Zimske škole je sudjelovalo 12 učenika iz Splitsko-dalmatinske županije. Za njih je u tome razdoblju priređeno šest raznovrsnih radionica. Prvog dana se polaznicima s nekoliko prigodnih riječi obratio tajnik Udruge Tomislav Nikolić, koji ih je upoznao s programom Škole.

Popodne i uvečer prvog dana ovogodišnje Zimske škole je na rasporedu bila astronomska radionica. Vodio ju je astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez, a u sklopu nje su polaznici upoznati s korištenjem jednog planetarijskog programa za računalo. Polaznici su naučili simulirati izgled neba za zadano mjesto na Zemlji i drugim planetima, za zadano vrijeme, ali isto tako i to kako u tome programu napraviti vlastiti planet i mjesec!

Drugog dana Zimske škole je u prijepodnevnim satima provedena radionica modeliranja 3D olovkama, koju je vodila Lucija Andrea Skočić, stručna suradnica Zajednice tehničke kulture grada Splita. Učenici su na 2D predlošcima, koristeći se 3D olovkama, crtali dijelove automobila, brodova, helikoptera, naočala, Eiffelovog tornja i sl. Te su dijelove nakon toga spajali u konačne uratke. Ta zabavna i opuštajuća radionica pridonijela je razvoju dječje kreativnosti i motoričkih vještina polaznika.

Popodne istog dana je održana i srodna radionica 3D printanja i modeliranja/Fusion 360. Nju je vodio Ante Milić, predsjednik udruge Meštri o' tehnike i učitelj tehničke kulture u solinskim osnovnim školama Don Lovre Katića i Kralja Zvonimira. Učenici su u sklopu radionice razvijali vještine crtanja u programu Fusion 360, te na taj način izrađivali 2D skice i 3D oblike koristeći neke od osnovnih funkcija programa. Učenici su se upoznali i s načinom upotrebe 3D printera, tj. ispisom trodimenzionalnih objekta koje su prethodno iscrtali programom.

U srijedu prijepodne je održana radionica modelarstva uporabnih predmeta. Uz asistenciju Lucije Andree Skočić, vodio ju je Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita. Učenici su od lagane šperploče izradili model vjetroelektrane, s vrtećim propelerom! Pri tom su uvježbali uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su lijepili brzosušećim ljepilom za drvo.

Nakon što je okončana radionice modelarstva, u popodnevnim satima istog dana je za polaznike Zimske škole upriličena i radionica origamija - vještine svijanja papira. Izrađivani su brodovi, čaše, hlače, stolnjaci, škare... sve od papira! I tu je radionicu vodio Martin Olujić.

Četvrtog dana je provedena radionica robotike, bez koje ne može proći ni jedna ovakva škola tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor. I nju je vodila Lucija Andrea Skočić. Na toj su radionici učenici naučili osnove programiranja u programu mBlock, u kojem se programira slažući programske blokove. Naučili su kako pokrenuti mBot2 robota u različitim smjerovima i zašto je važan točan redoslijed naredbi. Programirali su i senzore u robotu, tako da se robot zaustavi ili promjeni smjer kada naiđe na prepreku. U posljednjem dijelu radionice, polaznici su sve naučeno neumorno provjeravali vodeći robote stazom s preprekama.

Posljednji dan Zimske škole je pripao radionici programiranja, koju je vodila Josipa Šimunović, vanjska suradnica Zajednice tehničke kulture grada Splita i nastavnica informatike u splitskoj Elektrotehničkoj školi. Učenici su se upoznali s programerskim alatom za početnike, aplikacijom Scratch koja omogućuje blokovsko slaganje koda uz grafičku pozadinu i proizvoljno birane likove za zamišljenu igricu. Zadatak je bio timski (po dvoje) isprogramirati multiplayer igricu koja je naposljetku testirana od strane drugih učenika i same mentorice. Učenici su uz odrađeni zadatak svladali osnove programiranja i ušli u svijet IT-a putem zabavne platforme za igre.

Pored svega toga, za polaznike Zimske škole su u večernjim satima održana i predavanja iz astronomije, te promatranja nebeskih tijela teleskopom i upoznavanje sa zvjezdanim nebom s terase zvjezdarnice. Za potonju aktivnost su bile povoljne dvije prohladne, ali vedre večeri, kada su učenici dobili priliku kroz teleskop baciti pogled na Mjesec, planet Jupiter, Veliku Orionovu maglicu i zvjezdano jato Vlašiće. Doznali su i to koja je zvijezda najsjajnija na noćnom nebu, te kako pronaći Sjevernjaču. I za taj astronomski dio programa Zimske škole je bio zadužen astronom-animator Udruge Zoran Knez.

I ovu Zimsku školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić.

Više slike s ove Zimske škole možete pronaći OVDJE!