Novosti

27.01.2024.

Trinaesta Noć muzeja u ZSM-u

U obilježavanje Noći muzeja se ovog petka, 26. siječnja, po trinaesti put uzastopce uključila i udruga Zvjezdano selo Mosor. U zvjezdarnici u Gornjem Sitnom je još jednom za sve posjetitelje bio priređen raznolik program. Ukupno više od 550 građana svih uzrasta je moglo uživati u nastupima mladih glumaca i glazbenika, ali i poslušati izlaganja onih starijih i ozbiljnijih predavača. Dakako, ulaz je za sve zainteresirane bio posve besplatan.

Na početku večeri, prve posjetitelje je pozdravio tajnik udruge Zvjezdano selo Mosor Tomislav Nikolić, glavni organizator i ovog događanja u zvjezdarnici. Odmah potom, u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split, otvorena je i prigodna izložba „Marko Marulić 500“. Izlagačice su bile Marija Gabrijela Perić i Katarina Sovulj. Povodom 500. obljetnice smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, prikazan je i promotivni film „500 godina Judite“, u produkciji GK Marka Marulića. Na samoj projekciji su bile prisutne autorica filma Marija Gabrijela Perić i njegovba glavna protagonistica Katarina Sovulj. Nakon projekcije je proveden i nagradni kviz o Splitu i Marku Maruliću.

Potom je na red došao glazbeni nastup učenika OŠ Sućidar iz Splita. Učenice Ana Modrić, Dora Ozretić i Klara Modrić, pod vodstvom profesorice glazbene kulture Nade Talijančić, izvele su Chopinovu 57. etidu, Mozartovu Malu noćnu muziku, Tarregine Lagrimas, Ferrerove Ejercicios No. 9, Longovu Serenadu za gitaru, Suzikijev Allegro and perpetual motion, te Beriotovu Etidu br. 20.

Uslijedilo je kratko predavanje Antice Lovrić i Josipa Joke Radića s temom „Iskustvom prošloga gradiš bolje sutra". Jedan dio predavanja je bio naslovljen s „OLD TAJMERI pa do električnog automobila“, a drugo s „DIGITALNA ERA pa do umjetne inteligencije“. Predavači su izložili svoje viđenje o tim temema u e-knjižici, malom vodiču za razgovor.

Tri sljedeće točke, pak, bile su literarnog karaktera. Prvo su članovi Udruge hrvatskih aforista i humorista Mladen Vuković i Nađan Dumanić govorili šaljive pjesme i aforizme koje objavljuju u emisiji „Kad se smijah, tad i bijah“, HRT Radio Splita, nakon čega je Nikica Jurun, zaljubljenik u čakavsku poeziju, recitirao pjesme Zlatana Jakšića, pjesnika iz Selca na otoku Braču. Nazivi pjesama su bili „Paketi“, „Otvaranje paketa“ i „Snig na Braču“.

Uslijedio je nastup književnice Tanje Mravak. Ona je pročitala dio svojih putopisa pod nazivom ,,Na putu", izazvavši veliko zanimanje kod publike. Potom je nastupio tugarski pjesnik Ivica Sorić Suri, koji je recitirao izabrana djela iz svojih zbirki pjesama “Žuti kompresor”, “Vidi točku šest” i “Bijeli medvjedi i narančaste elipse”.

Sljedeći blok je bio sastavljen od dvaju učeničkih nastupa. Prvo su đaci splitske OŠ Kman-Kocunar izveli scenski nastup pod nazivom ,,Nova priča velikih i malih muzeja", pod vodstvom ravnateljice škole Sanje Sinovčić i učiteljice razredne nastave Marije Šarić. Tema nastupa je bila u skladu s osnovnom temom ovogodišnje Noći muzeja: Muzeji i nova publika! Potom je pod ravnanjem profesorice glazbene kulture Mirele Todorić, školski zbor iste škole izveo niz pjesama pod nazivom ,,Glazbom kroz stoljeća".

Nakon još jedne glazbene točke, nastupa Emily Maroš i Ivana Varenine koji su izveli nekoliko domaćih i stranih skladbi iz popularnog repertoara, došao je na red i središnji dio programa: znanstveno-popularno predavanje „Čarobni svijet galaksija"! Održala ga je svjetski priznata astrofizičarka i redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Vernesa Smolčić. U predavanju je bilo riječi od tome kako astrofizičari promatraju i proučavaju galaksije, te kako se ti kozmički objekti mijenjaju tijekom dugih vremenskih razdoblja.

Po završetku predavanja prof. Smolčić, s terase zvjezdarnice je provedeno i astronomsko promatranje neba teleskopima. Promatranje je vodio Stipe Vladova, uz asistenciju Nanda Kuprešanina i Mije Ćurka. Kao i uvijek, promatranje je izazvalo veliko zanimanje posjetitelja, a teleskopi su bili ponajviše usmjereni u Mjesec i Jupiter. Cjelokupni program je okončan u 1 sat poslije ponoći.