Novosti

14.12.2023.

Održan tečaj raketnog modelarstva u ZSM-u!

Krajem prošlog tjedna (8. i 9. prosinca), u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza i Zajednice tehničke kulture grada Splita, održan je dvodnevni tečaj raketnog modelarstva za nastavnike i instruktore. Tečaj je proveden uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Hrvatske zajednice tehničke kulture, a prisustvovalo mu je 8 nastavnika s područja Splitsko-dalmatinske županije i 4 člana Astronomskog astronautičkog društva Zadar.


Tijekom dvodnevne radionice polaznici su detaljno naučili kako izraditi rakete s padobranom i strimerom, na koje detalje obratiti pažnju kod motora te pozicioniranja stabilizatora i težišta rakete. Uz izradu samih raketa, polaznici su educirani i o dvjema tehnikama izrade strimera i rezanja padobrana s 8 i 16 konaca. Naučili su slagati padobrane, kako ne bi dolazilo do zapetljavanja konaca prilikom izbacivanja padobrana nakon lansiranja. Nakon što su rakete uspješno napravljene, iste su i lansirane.

Tečaj je vodio instruktor HARS-a, Zvonimir Plišić, uz podršku tajnice Saveza, Ivane Mišković.
Nastavnici i instruktori koji su sudjelovali na edukaciji, imat će priliku besplatno se educirati u radu s kompozitnim materijalima i RC upravljanju jedrilica u Zimskoj školi, koja će se održati od 2.-6. siječnja 2024. u Čakovcu.