Novosti

14.12.2023.

Više od 150 posjetitelja na "Svemirskoj večeri"!

Kao što je bilo i najavljeno, dana 8. prosinca je u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza i Zvjezdanog sela Mosor održana "Svemirska večer" u Zvjezdarnici u Gornjem Sitnom. Netom prije predavanja, nazočne posjetitelje su u ime organizatora pozdravili Tomislav Nikolić, voditelj Zvjezdanog sela Mosor i Bogomir Hren, predsjednik Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, koji je prisutne pozdravio u ime HARS-a i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Program se sastojao od znanstveno-popularnog predavanja i promatranja noćnog neba teleskopom s terase Zvjezdarnice.

Predavanje pod nazivom "Svemir u senzorima i ljudskom oku" održao je Saša Nuić, predsjednik Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba. U ovom inspirativnom predavanju istaknuo je kako razni senzori i mjerni instrumenti omogućuju znanstvenoj zajednici otkrivanje novih spoznaja o prirodi svemira. A, pitanje je bilo, kako uvid u svemir djeluje na ljudsko društvo izvan znanstvene zajednice?


Za prosječno ljudsko biće noćno nebo najčešće je samo pomična slika, a rijetki ga vide kao nevjerojatni duboki prostor u koji smo svi uronjeni i čiji smo nedjeljivi dio. Na predavanju, predavač i posjetitelji razmotrili su spone koje povezuju svemir i čovjeka te načine kako u čovjeku osvijestiti svemir.
Nakon predavanja, održano je promatranje noćnog neba teleskopom s terase Zvjezdarnice pod vodstvom Saše Nuića, uz asistenciju članova Astronomskog astronautičkog društva Zadar. Promatranje je započelo orijentacijom na noćnom nebu i upoznavanjem osnovnih zviježđa zimskoga neba. Potom su teleskopom promatrani Jupiter, Andromedina galaksija i Orionova maglica, a u drugom dijelu promatranja posjetitelji su gledali i otvoreni skup Vlašići (Plejade).

Programu "Svemirske večeri" prisustvovalo je više od 150 posjetitelja, koji su se zadovoljni i prepuni dojmova vratili svojim kućama!