Novosti

28.11.2023.

Svemirska večer u ZSM-u

Hrvatski astronautički i raketni savez i Zvjezdano selo Mosor organiziraju ,,Svemirsku večer", koja će biti održana 8. prosinca u večernjim satima u Zvjezdarnici u Gornjem Sitnom. Program se održava uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, a suorganizatori su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture grada Splita i Astronomsko astronautičko društvo Zadar.
Predavanje pod nazivom ,,Svemir u senzorima i ljudskom oku" održat će Saša Nuić, predsjednik Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, koji je rođen 1969. godine u Splitu. Nuić svoje prve astrofotografije snima 2009. godine, a izlagane su na više izložbi u Hrvatskoj. Autor je velikog broja tekstova na astronomskom portalu Zvjezdarnica.com te na blogu Astropivo. Većina njegovih članaka odnosi se na popularno-znanstveno objašnjavanje amaterskih astrofotografija, što je i bila inspiracija za 50-ak predavanja održanih diljem Hrvatske.
Kratki opis predavanja: razni senzori i mjerni instrumenti omogućuju znanstvenoj zajednici otkrivanje novih spoznaja o prirodi svemira. No, kako uvid u svemir djeluje na ljudsko društvo izvan znanstvene zajednice? Za prosječno ljudsko biće noćno nebo je najčešće samo pomična slika, a rijetki ga vide kao nevjerojatni duboki prostor u koji smo svi uronjeni i čiji smo nedjeljivi dio. Na ovom predavanju razmotrit ćemo spone koje povezuju svemir i čovjeka i načine kako u čovjeku osvijestiti svemir.
Predavanje Saše Nuića će započeti u 19 sati, a potrajat će do 20 sati, nakon čega će – ako to vremenski uvjeti dopuste – za sve zainteresirane na terasi zvjezdarnici biti upriličeno i astronomsko promatranje neba teleskopom. Promatranje će se održavati u suradnji Zvjezdanog sela Mosor i Astronomsko astronautičkog društva Zadar. Program će potrajati do 21.30 sati, a ulaz je za sve besplatan.


Za zainteresirane je organiziran i besplatni prijevoz jednim autobusom. Autobus polazi prema Zvjezdarnici s kolodvora u Sukoišanskoj ulici u 17.45 sati.