Novosti

09.11.2023.

Pomorci još jednom u ZSM-u!

Suradnja Pomorskog fakulteta u Splitu i udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je ovog četvrtka (9. studenog) nastavljena još jednim, ukupno dvanaestim posjetom skupine studenata zvjezdarnici u Gornjem Sitnom. Zvjezdarnicu je posjetilo četrdesetak studenata druge godine studija Pomorske nautike, i to u okviru kolegija Astronomska navigacija. Studente je vodio njihov profesor dr. sc. Zvonimir Lušić.

Kao i ranijih godina, studenti su na početku posjeta pod vodstvom svog profesora s terase zvjezdarnice obavili vježbu rukovanja sekstantom. Po okončanju vježbe, studentima je u velikoj dvorani zvjezdarnice pokazano na što trebaju obratiti pozornost tijekom promatranja neba teleskopom koje je uslijedilo nakon toga.

S terase zvjezdarnice su promatrani planeti Jupiter i Saturn, s njihovim najsjajnijim mjesecima. Program posjete je okončan u velikoj dvorani, gdje je za studente održano jednosatno predavanje o Sunčevom sustavu i istraživanju svemira putem robotskih međuplanetnih letjelica.

Uz prof. Lušića, posjet studenata je organizirao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić, dok je astronomski dio programa proveo u djelo astronom-animator Udruge Zoran Knez.