Novosti

23.08.2023.

Nastavak programa Škole u prirodi!

Kao i dosad na početku svake nove školske godine, Zvjezdano selo Mosor i ovog rujna nastavlja s programom Škole u prirodi. Program se uspješno provodi već dvadeset jednu godinu, a sve u suradnji s osnovnim i srednjim školama grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, pa i šire od toga. Provodi se u tri inačice: za učenike nižih, odnosno viših razreda osnovnih škola, te za učenike srednjih škola. U svakoj od njih, program može biti proveden u jutarnjem ili popodnevnom terminu.

Program Škole u prirodi na izvanučioničkoj i izvanškolskoj nastavi je poučni obilazak predjela istočno od grada Splita. Taj obilazak započinje na ušću rijeke Žrnovnice i nastavlja se uzvodno njenim tokom, do izvora i dalje, prema zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor. Zvjezdarnica se nalazi na vrhu Makirini, u mjestu Gornjem Sitnom, u Poljičkom kraju. Edukacijski izlet uključuje upoznavanje zemljopisnih tvorbi te biljnog i životinjskog svijeta toga kraja, ali i njegova povijesnog i kulturnog značaja. U radno usmjerenoj nastavi izvan učionice učenici će imati priliku i usvojiti znanja o snalaženju u prostoru, kao i spoznati povezanost žive i nežive prirode.

U samoj zvjezdarnici se upriličuje predavanje iz astronomije i promatranje okolice (danju) ili neba (uvečer). Jutarnji program se okončava na igralištu u Donjem Sitnom, dok popodnevni uključuje astronomsko promatranje teleskopom s terase Zvjezdarnice. Zvjezdano selo Mosor provodi i prigodne programe sličnog karaktera za predškolce i studente, te za djecu i mlade s posebnim potrebama.

Pojedinosti o svakom od programa Škole u prirodi Zvjezdanog sela Mosor, mogu se pronaći OVDJE.