Novosti

13.08.2023.

Noć Perzeida u Zvjezdanom selu Mosor

Udruga Zvjezdano selo Mosor je i ove godine, u subotu 12. kolovoza, organizirala tradicionalno promatranje meteorskog roja Perzeida. Za razliku od prošle godine, kada je nevrijeme posve onemogućilo lov na nebeske krijesnice, meteorološki uvjeti i odsutnost Mjeseca su ovaj put bili naklonjeni zvjezdoljupcima koji su se u večernjim satima okupili u zvjezdarnici u Gornjem Sitnom.

A okupili su se u rekordno velikom broju: što s terase zvjezdarnice, što iz njene neposredne okolice, Perzeide je promatralo više od tisuću posjetitelja! Oni koji su došli na terasu objekta, dobili su priliku baciti pogled i kroz teleskop. Promatran je planet Saturn koji je sada blizu svojoj opoziciji, pa se dobro vidi skoro cijele noći.

Prije no što se pristupilo promatranju, u do posljednjeg mjesta ispunjenoj  velikoj dvorani zvjezdarnice je održano znanstveno-popularno predavanje pod naslovom „Tri misli/(cvrkuta) suprotiva zdravom razumu i moderna tehnologija“. Predavanje je održao prof. dr. sc. Nikola Godinović, redoviti profesor i šef katedre za fiziku splitskog FESB-a. Predavač je na poučan i zabavan način pojasnio vezu između triju velikih – i naizgled vrlo apstraktnih – ideja s početka prošlog stoljeća, koje danas nalaze primjenu u tehnici koju koristimo u svakodnevnom životu.

Promatranje neba je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez. U tome su mu pomagali Lucija Andrea Skočić, stručna suradnica ZTK grada Splita, i mladi članovi Udruge, Marta i Luka Jerčić. Cijelo događanje je kao i uvijek organizirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić.