Novosti

04.08.2023.

Održana druga Ljetna škola 2023.

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 31. srpnja do 4. kolovoza održana druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već puna dva desetljeća. U tom vremenu, te je učeničke kampove tijekom školskih praznika pohađalo ukupno više od 1700 polaznika osnovnih i srednjih škola. U radu ove Ljetne škole je sudjelovalo 18 učenika osnovnih škola iz Zagreba, Zaboka, Supetra, Makarske, Baške Vode, Žrnovnice, Solina i Splita. Za njih je u tome razdoblju priređeno šest raznovrsnih radionica.

Prije prve radionice, polaznike je pozdravio njihov domaćin i voditelj ove Ljetne škole Tomislav Nikolić, tajnik Zvjezdanog sela Mosor. S nekoliko prigodnih riječi su im se potom obratili i Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita, kojoj je Zvjezdano selo Mosor jedna od udruga članica, Vedran Mardešić, viši savjetnik za odgoj, obrazovanje i tehničku kulturu Grada Splita, te Igor Stanišić, zamjenik pročelnika Upravnog odsjeka za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije. Na koncu je učenike pozdravila i Zdenka Terek, glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture, koja je ovu Ljetnu školu tehničkih aktivnosti i otvorila.

Popodne prvog dana Ljetne škole je održana interaktivna radionica znanstvenih pokusa. Vodio ju je Željan Kutleša, nastavnik fizike iz splitskih osnovnih škola Gripe i Split 3. U prvom dijelu radionice, polaznici su upoznali osnovne elemente strujnog kruga, te izradili vlastiti aluminijski strujni krug. U nastavku radionice su istraživali svojstva i načine spajanja trošila, da bi naposljetku mjerenjem struje i napona upoznali i istražili svojstva serijskog i paralelnog spoja izvora električne energije i trošila. U zadnjem dijelu radionice, polaznici su istraživali otpor i Ohmov zakon.

Prijepodne drugog dana Ljetne škole je pripalo radionici modelarstva uporabnih predmeta, koju je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita. Učenici su od lagane šperploče izradili stolne držača pribora. Pri tom su uvježbali uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su lijepili brzosušećim ljepilom za drvo.

U drugom dijelu dana, polaznici su uz pomoć mentora izradili letne modele laganih raketa s vrpcom. Radionica je okončana efektnim demonstracijskim lansiranjem jedne takve rakete. I tu je radionicu vodio Martin Olujić, ovaj put uz asistenciju Lucije Andree Skočić, stručne suradnice ZTK grada Splita.

Radionice trećeg i četvrtog dana su bile srodnog karaktera. Oba ta dana, mentor je bio Ante Vlah, dipl. ing. rac., voditelj Kluba mladih tehničara pri Elektrotehničkoj školi u Splitu. Pomagala mu je Lucija Andrea Skočić. U srijedu prijepodne je provedena je radionica robotike uz uporabu mBot robota. Polaznici su upoznati s korištenjem platforme za izradu pokretnih robota koji postaju svjesni svoje okoline korištenjem senzora i audio-vizualnih integriranih elementa. Djeca su programirala robote blokovskim načinom programiranja, prilagođenom njihovom uzrastu. U popodnevom dijelu radionice je korištena FischerTechnik i micro:bit MakeCode platforma za programiranje, koja se također oslanja na blokovski način programiranja. Kroz niz primjera, polaznici su upoznali načine na koji mogu upogoniti svoje ideje, od jednostavnijih poput uključivanja svjetala ovisno o programskim naredbama, sve do upravljanja motorima u samostalno izrađenim vozilima.

Četvrtak je većinom bio rezerviran za Arduino radionicu. Polaznici su se upoznali s vrstama Arduino pločica koje mogu koristiti, te programskim okruženjem koje je temeljeno na jeziku C koji od njih zahtijeva pisanje koda. Osim osnovnih elektroničkih elemenata, korišteni su Arduino Nano moduli na velikim razvojnim pločicama, kojima su bile dodane svijetleće diode, otpornici, tipkala i LCD za prikaz svih relevantnih informacija, ovisno o programu koji su razvijali. Za kraj su koristeći LCD ispisali personalizirane poruke iz svojih programa. Dio popodneva je bio rezerviran za upoznavanje s hardverom računala kroz praktične primjere, pa su polaznici rastavljali i sastavljali računalo, upoznali se s njegovim dijelovima i načinima na koji se koriste, te mogućim problemima koji mogu nastati. Tako su na stvarnim računalima uvidjeli koje se greške događaju, dijagnosticirali problem i popravili ih izmjenom memorijskih modula, napajanja, ili grafičke kartice.

Posljednjeg dana ove Ljetne škole u Zvjezdanom selu Mosor je održana radionica radio-upravljanih jedrilica. Vodio ju je Josip Marasović, nacionalni voditelj klase DF65 pri jedriličarskom modelarstvu (HJS/HZTK), te voditelj programa jedriličarskog modelarstva za djecu i mlade u Jedriličarskom klubu Zenta. Radionica je zamišljena prije svega za promociju jedriličarskog modelarstva, ali održan je i kviz znanja iz te djelatnosti, uz uporabu pet jedrilica tipa DF65, te popratnom opremom. Polaznicima je pojašnjena fizika jedrenja, opisani različiti materijali koji se koriste za izradu jedrilica i uspoređena njihova svojstva, a pojašnjena su im i pravila za sastavljanje jedrilica DF65.

Pored svega toga, za polaznike Ljetne škole su u večernjim satima održavana i predavanja iz astronomije, te promatranja nebeskih tijela teleskopom i upoznavanje sa zvjezdanim nebom s terase zvjezdarnice. Promatrani su Mjesec i planeti Merkur, Mars i Saturn. Posebno je bio atraktivan prolazak Međunarodne svemirske postaje preko južnog neba. Za taj astronomski dio programa Ljetne škole je bio zadužen astronom-animator Udruge Zoran Knez.

I ovu Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić.

Više slika s ove Ljetne škole možete pronaći OVDJE!