Novosti

14.07.2023.

Završena prva Ljetna škola 2023.

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 10. do 14. srpnja održana prva ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već puna dva desetljeća. U tom vremenu, te je učeničke kampove tijekom školskih praznika pohađalo ukupno više od 1700 polaznika osnovnih i srednjih škola. U radu ove Ljetne škole je sudjelovalo petnaest učenika iz Zagreba, Šibenika, Omiša, Dicma, Podstrane, Solina i Splita. Za njih je u tome razdoblju priređeno pet raznovrsnih radionica.

Popodne prvog dana ovogodišnje Ljetne škole je održana interaktivna radionica znanstvenih pokusa. Vodio ju je Željan Kutleša, nastavnik fizike iz splitskih osnovnih škola Gripe i Split 3. Fizika i jednostavni, ali poučni fizikalni pokusi su bili i predmetom ove uvijek zanimljive radionice.

Cijeli drugi dan Ljetne škole je pripao radionici modelarstva uporabnih predmeta, koju je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tahničke kulture grada Splita. Prijepodne su polaznici „za zagrijavanje“ od lagane šperploče izradili jednostavni model držača za ubruse, dok im je popodne bio zadatak načiniti zahtjevniji model klupe. Pri tom su uvježbali uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su lijepili brzosušećim ljepilom za drvo.

Radionice trećeg i četvrtog dana su bile srodnog karaktera. Oba ta dana, mentor je bio Ante Vlah, dipl. ing. rac., voditelj Kluba mladih tehničara pri Elektrotehničkoj školi u Splitu. U srijedu je u prvom dijelu dana provedena radionica robotike korištenjem FischerTechnik i micro:bit MakeCode platforme za programiranje, s blokovskim načinom programiranja. Polaznici su kroz niz primjera doznali kako mogu upogoniti svoje ideje, od jednostavnijih poput uključivanja svjetala ovisno o programskim naredbama, do upravljanja motorima u samostalno izrađenim vozilima, koja su prolazila kroz pametne rampe sa senzorima prolaska.

Popodne je bilo rezervirano za upoznavanje s hardverom računala kroz praktične primjere, pa su polaznici rastavljali i sastavljali računalo, upoznali se s njegovim dijelovima i načinima na koji se koriste, te mogućim problemima koji mogu nastati. Tako su na stvarnim računalima uvidjeli koje se greške događaju, dijagnosticirali probleme i popravljali ih izmjenom memorijskih modula, napajanja, ili grafičke kartice.

Četvrtak je većim dijelom pripao Arduino radionici. Polaznici su se upoznali s vrstama Arduino pločica koje mogu koristiti, te programskim okruženjem koje je temeljeno na jeziku C koji od njih zahtjeva pisanje koda. Osim osnovnih elektroničkih elemenata, korišteni su Arduino Nano moduli na velikim razvojnim pločicama, a kojima su dodane LED diode, otpornici, tipkala, i LCD za prikaz svih relevantnih informacija ovisno o programu koji su razvijali. Koristeći navedene elemente, djeca su složila zabavnu igru Memory kojom su provjerila koliko dobro mogu zapamtiti redoslijed paljenja svjetala i pomoću tipkala ih reproducirati. Za kraj su koristeći LCD ispisali personalizirane poruke iz svojih programa.

U drugom dijelu dana, kao nastavak jučerašnjeg upoznavanja s računalima, polaznicima je pokazan postupak instalacije operativnog sustava Windows 10. Provedeni su svi potrebni koraci kako bi se računalo koje nema operativni sustav dovelo u radno stanje spremno za korištenje. Time je kroz praktični primjer pokazano što sve stoji iza hardvera i softvera u računalima.

Posljednjeg dana ove Ljetne škole u Zvjezdanom selu Mosor je bilo vrlo živo! Održana je brodomodelarska radionica koju je vodio Ante Milić, predsjednik udruge Meštri o' tehnike i učitelj tehničke kulture u solinskoj Osnovnoj školi don Lovre Katića. U tome mu je pomogla i Simona Bijelić, članica udruge i učiteljica tehničke kulture u splitskoj Osnovnoj školi Bol. Djeca su od stiropora izradila modele brodova na vodeno-zračni pogon, a maritimna svojstva svojih uradaka su na koncu iskušala u plovidbi!

Pored svega toga, za polaznike škole su u večernjim satima održavana i predavanja iz astronomije, te promatranja nebeskih tijela teleskopom i upoznavanje sa zvjezdanim nebom s terase zvjezdarnice. Promatrani su planeti Venera i Mars, te planetarne maglice M27 i M57. Posljednjeg dana je demonstrirano i promatranje Sunca, kroz filter i metodom projekcije. Posebno su atraktivna bila dva prolaska Međunarodne svemirske postaje preko cijelog neba. Za taj astronomski dio programa Ljetne škole je bio zadužen astronom-animator Udruge Zoran Knez.

I ovu Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić. U planu je da sljedeća ovakva škola tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor bude provedena u vremenu od 31. srpnja do 4. kolovoza.

Više slika s ove Ljetne škole možete pronaći OVDJE!