Novosti

20.06.2023.

Solsticijski susret

Ljeto koje je pred nama započinje jednim zanimljivim susretom nebeskih tijela na večernjem nebu. Planeti Venera i Mars se već duže vremena prividno približavaju jedan drugome i može ih se vidjeti nakon zalaska Sunca na zapadnom nebu. Venera je ovih dana toliko sjajna da ju se uz malo dobre volje može vidjeti i po danu, kao zvijezdu Danicu. Njen će sjaj nastaviti rasti do približno sredine srpnja, nakon čega će u nekoliko tjedana ona nestati s našeg večernjeg neba. Dana 13. kolovoza će proći približno između Zemlje i Sunca, kroz položaj donje konjunkcije, da bi se već nakon neka dva tjedna počela pojavljivati prije izlaska Sunca, na istočnom nebu. Mars je, pak, Zemlji najbliže bio početkom prosinca prošle godine i sada nam je svakog dana sve dalje. Taj će se trend zadržati do sredine studenog, nakon čega Zemlja početi sustizati Crveni planet, pa će se razmak između nas i Marsa početi smanjivati. Zbog razlike u udaljenostima od Zemlje i od Sunca, te u veličinama planeta i njihovim refleksivnostima, Venera će na početku ljeta biti 273 puta sjajnija od Marsa! Zanimljivo je to da se unatoč međusobnom približavanju Venera i Mars ovaj put neće naći u konjukciji: umjesto da se na nebu Zemlje mimoiđu, dana 1. srpnja će se ta dva planeta početi razmicati! Najmanji razmak koji će ih toga dana dijeliti će iznositi oko 3,5 stupnja, tj. oko sedam promjera punog Mjeseca. A taj Mjesec namjerava uveličati susret Venere i Marsa tako što će im se 21. i 22. lipnja pridružiti na nebu! Prvog dana ljeta će biti malo zapadnije od njih, a sljedećeg malo istočnije, kako je to prikazano na prvoj slici. Nažalost, kada ta tri tijela budu na nebu iscrtavala trokut podjednakih stranica, oni neće biti vidljivi iz naših krajeva.

Planeti Jupiter i Saturn su ovih dana vidljivi jedino u drugom dijelu noći i pred svitanje. Na večernje nebo će stići potkraj ljeta, a na njemu će biti vidljivi i tijekom cijele jeseni. Saturn će izlaziti prvi i prvi će se, već 27. kolovoza, naći u opoziciji u odnosu na Sunce. Tada će nam biti najbliže i vidjet će se cijele noći. Na Jupiterovu opoziciju ćemo ove godine morati pričekati do početka mjeseca studenog. Druga slika prikazuje izgled istočnog neba na početku rujna, u trenutku kada će se između dva divovska planeta Sunčevog sustava naizgled naći naš Mjesec. Kako se Zemlja nastavlja približavati ravnini Saturnovog prstena, taj najdojmljiviji ukras velikog planeta se ovog ljeta i jeseni neće vidjeti onako jako nagnut kako je to bio slučaj prethodnih godina. U umetku dolje desno na drugoj slici je dan simulirani izgled Saturna toga 2. rujna.

Astronomsko ljeto će započeti u trenutku kada se Sunce nađe točno iznad sjeverne obratnice, što će se dogoditi popodne ove srijede. Prema ukaznom (ljetnom) računanju srednjoeuropskog vremena, taj solsticij ili suncostaj će se zbiti 21. lipnja, u 16 sati i 57 minuta. U Splitu će se izlazak Sunca toga dana zbiti u 5 h i 13 min, a zalazak tek u 20 h 39 min. (Ta vremena vrijede za "teorijski horizont".) Između ta dva događaja, Sunce će u Splitu postići veću maksimalnu visinu iznad obzora od one koju će imati na ekvatoru! Na jugu Hrvatske će ta visina iznositi oko 70 stupnjeva, a na ekvatoru tek oko 67 stupnjeva. U našim krajevima, svijetli dio dana bit će najduži u odnosu na trajanje noći, dok će na južnoj polukugli planeta vrijediti upravo obratno: tamo će u utorak započeti astronomska zima.

Ljeto nije posljedica većeg približavanja Zemlje Suncu, već nagnutosti njene osi vrtnje u odnosu na ravninu kojom planet orbitira oko Sunca. Zapravo, Zemlja će se uvečer 6. srpnja naći na najvećoj udaljenosti od naše zvijezde u ovoj godini, na razmaku od oko 152,1 milijun kilometara!