Novosti

29.05.2023.

"Faust" za profesora Sučića!

U prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja je dana 26. svibnja održana svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2022. godinu. "Faustom" za životno djelo je nagrađen predsjednik udruge Zvjezdano selo Mosor prof. dr. sc. Goran Sučić. Nagrada za životno djelo „Faust Vrančić" dodjeljuje se istaknutim pojedincima za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture, kao i za iznimne rezultate trajne vrijednosti na unapređivanju i razvoju znanstvenog i tehničkog opismenjivanja te u razvitku tehnologije i tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj i svijetu. Uz to, temelj za dodjelu nagrade jest i djelovanje pojedinca u tehničkoj kulturi u duljem razdoblju, tijekom profesionalne karijere ili dobrovoljnog sudjelovanja u udrugama tehničke kulture te javna prepoznatljivost i priznatost njegovih prinosa. Profesoru Sučiću je nagrada dodijeljena za trajan doprinos razvoju tehničke kulture.

Kroz svoj rad profesor Sučić konstantno radi na uspješnoj korelaciji tehničke kulture s ostalim poljima i granama znanosti, te time godinama iskazuje sveprisutnost tehnike i tehnologije u društvenoj okolini svakog pojedinca. Tijekom rada uspješno povezuje umjetničko područje, znanost i kulturu s tehničkom kulturom, što ga ističe kao ambasadora tehničke kulture u drugim poljima. Kao dugogodišnji predsjednik i dopredsjednik Udruge sudjeluje u organizaciji brojnih događanja u Zvjezdanom selu Mosor, poput organizacije tehničko-likovnih radionica, kolonija i izložbi, te glazbenih, literarnih i dramskih sadržaja u kojima je izrazito kvalitetno povezivao segmente tehničke kulture s navedenim područjima. Također, korelacija tehnike i tehnologije prikazana je i u sklopu stručnih i znanstvenih skupova u kojima je sudjelovao ili podupirao ih. Takvim aktivnostima udruga Zvjezdano selo Mosor postaje jedinstveno prepoznatljivo mjesto u Splitu, Dalmaciji, Hrvatskoj i u inozemstvu okupljajući tisuće mladih i drugih građana. Ponuđeni znanstveni, tehnički, umjetnički sadržaji pobudili su golemi interes građana, uz ostalo, i u tradicionalnoj Noći muzeja čiji je dugogodišnji domaćin i Zvjezdano selo Mosor. Profesor Sučić je dobitnik i državne Nagrade „Ivan Filipović“ za doprinos u visokom obrazovanju, Nagrade Splitskog sveučilišta „Marko Marulić“ za doprinos u znanosti, Nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za razvoj glazbenog i plesnog školstva, zatim Nagrade grada Splita za životno djelo, kao i mnogih nagrada kojima se promiču volonterstvo i humanitarni rad.

Pored toga, godišnju Državnu nagradu tehničke kulture "Faust Vrančić" su dobili i Ante Milić, učitelj tehničke kulture iz Solina, te Kino klub Split. Nagrađeni su za doprinos razvoju tehničke kulture u 2022. godini.