Novosti

15.05.2023.

Marta prva na Državnom natjecanju!

Nakon što je prošle godine na Državnom natjecanju iz astronomije bila zauzela drugo mjesto, Marta Jerčić, polaznica šestog razreda splitske OŠ Kman Kocunar i Male škole astronomije Zvjezdanog sela Mosor, na ovogodišnjem je natjecanju popravila svoj plasman i u oštroj konkurenciji pobijedila! Završna razina natjecanja je održana u vremenu od 10. do 12. svibnja, u OŠ Stjepana Ivičevića u Makarskoj. Kao i ranijih godina, natjecanjem su bili obuhvaćeni učenici viših razreda osnovnih škola, te oni srednjih škola. Osim što su rješavajući test trebali pokazati znanje iz astronomije primjereno njihovu uzrastu, natjecatelji su već ranije morali pripremiti praktični rad kako bi ga na Državnom natjecanju mogli i prezentirati.

Martin ovogodišnji rad, pod nazivom Detekcija kozmičkih zraka, imao je za cilj pomoću maglene komore proizvesti tragove nabijenih subatomskih čestica, te ih fotografski dokumentirati. Taj dio pokusa je dao dovoljno dobre rezultate da je Marta na temelju oblika tragova mogla i prepoznati koja vrsta čestice je proizvela koji trag! Marta je svoj praktični rad prezentirala i nakon proglašenja pobjednikâ, na svečanosti zatvaranja natjecanja.

Martin mentor je ove godine bio prof. Tomislav Tafra, a komentori su joj bili Zoran Knez, astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor, i Nando Duje Kuprešanin, student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Kao srednješkolac, Nando je i sam nekoliko godina bio polaznik Male škole astronomije Zvjezdanog sela Mosor. Svojim savjetima je Marti u pripremi praktičnog rada pomogla i doc. dr. sc. Ivana Weber, sa splitskog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.