Novosti

15.04.2023.

Održan Proljetni kamp robotike!

U razdoblju od 11. do 15. travnja 2023. g., u zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor u Gornjem Sitnom je održan besplatni Proljetni kamp robotike namijenjen učenicama osnovnih škola. Kamp je organizirala splitska Udruga za robotiku „Inovatic“, a u suradnji s partnerskom udrugom Zvjezdano selo Mosor. U radu ovog kampa je sudjelovalo četrnaest učenika viših razreda osnovnih škola iz Vrbe, Omiša, Žrnovnice i Splita. Voditelj kampa je bio Tomislav Nikolić, tajnik Zvjezdanog sela Mosor, a voditelj cijelog projekta Jozo Pivac, predsjednik udruge „Inovatic“.

Za vrijeme trajanja kampa, djeca su u jutarnjim satima pohađala radionice robotike koje su vodili mladi članovi „Inovatica“ Ivan i Josip Stepinac. U radionicama robotike su kroz praktične primjere usvajani elementarno znanje i vještine iz robotike, posebno u domenama elektronike, mehanike i programiranja.

Izrađivani su različiti projekti poput jednostavnih i složenijih strujnih krugova, modela semafora za vozila i pješake, modela vjetrenjača itd. Cilj tih aktivnosti je bio kroz praktične primjere upoznati polaznike s mogućnostima edukacijskih alata iz robotike, te ih pri tome zainteresirati da se i u budućnosti nastave baviti sličnim sadržajima.

Projekti koji su izrađivani u radionicama su bili multidisciplinarni, te su objedinjavali različita znanja i vještine koje je trebalo primijeniti na konkretne modele. Svi projekti i modeli koji su izrađivani su oponašali stvarne tehničke sustave koji nas okružuju. Ovakvim pristupom polaznici bolje razumijevaju načine rada tehničkih sustava, te potiču vlastitu kreativnost i motivaciju za stvaranje pametnih sustava koji mogu unaprijediti ljudsko djelovanje.

I nakon jutarnjih radionica robotike, djeca su dane provodila sadržajno i zabavno. U popodnevnim satima drugog i trećeg dana kampa, vanjska suradnica Zvjezdanog sela Mosor Josipa Šimunović je za male polaznike održala radionicu programiranja u programskom okruženju Scratch. Djeca su učila sastavljati vlastite jednostavne računalne igre.

U četvrtak je, pak, predsjednik splitske udruge tehničke kulture "Meštri o' tehnike" Ante Milić održao brodomodelarsku radionicu. Djeca su od stiropora i lagane šperploče izradila modele "parobroda" na pogon gumenom vrpcom. Kakvoću svojih uradaka su na koncu provjerila natjecanjem ispred zvjezdarnice.

Kao i uvijek kada su kampovi tehničkih aktivnosti posrijedi, i ovaj su put večeri pripale astronomiji. Taj dio programa je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez. Osim predavanjâ o Sunčevom sustavu, zvijezdama i svemirskim letjelicama, za polaznike kampa su provedena i dva promatranja neba teleskopom. Za onog dnevnog, promatrane su pjege na Suncu, a za onog večernjeg planeti Merkur i Venera, zvjezdano jato Jaslice i Velika Orionova maglica.

Proljetni kamp robotike je dio projekta „Bilo kuda STEM svuda“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a namijenjen je jačanju kapaciteta OCD-a (organizacija civilnog društva) te popularizaciji STEM–a među mladima. Vrijednost projekta je 1.980.693,34 kn, a trajanje projekta je 24 mjeseca (od 13.7.2021. do 13.7.2023.).