Novosti

12.04.2023.

ZSM na Festivalu znanosti!

U vremenu od 24. do 29. travnja 2023. g., a u organizaciji Sveučilišta u Splitu, u našem se gradu održava Festival znanosti kojemu je ove godine tema „Priroda i društvo“. Tijekom šest dana trajanja, na različitim lokacijama kako u gradu Splitu, od Kampusa preko Peristila do Meja, ali i u Solinu, Sinju, Trilju, Kaštelima, Mosoru, Omišu… na kopnu i na moru, odvijat će se 196 različitih aktivnosti koje uključuju predavanja, radionice, prezentacije, izložbe, pokuse, tribine, okrugle stolove i još mnogo toga. Kao i uvijek, sve aktivnosti Festivala znanosti su za građane besplatne.

U rad Festivala znanosti će se i ove godine uključiti udruga Zvjezdano selo Mosor, i to tako da će dana 28. travnja (petak) u zvjezdarnici u Gornjem Sitnom biti održano znanstveno-popularno predavanje pod nazivom “Priroda i društvo u Svemiru”. Predavanje će održati dr. Toni Šćulac, profesor fizike na splitskom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Nakon završenog diplomskog studija računarske fizike na PMF-u u Splitu, dr. Šćulac završava i dvojni doktorski studij elementarnih čestica na PMF-u u Zagrebu i École Polytechnique u Parizu. Kao znanstvenik od 2015. godine sudjeluje u CMS eksperimentu na CERN-u gdje su mu uske specijalnosti fizika Higgsovog bozona i rekonstrukcija elektrona.

Predavanje je namijenjeno svim uzrastima i neće biti potrebno nikakvo predznanje iz fizike. Svemir je sve što nas okružuje, a u ovom predavanju će biti govora o tome koja su to sve nebeska tijela od kojih se Svemir sastoji. Nama najdraži i najvažniji su zasigurno planet Zemlja i njena zvijezda Sunce, ali u Svemiru postoje milijarde drugih planeta i zvijezda. Ne samo to, nego postoje i kometi, meteori, patuljci, neutronske zvijezde, supernove i mnoga druga zanimljiva nebeska tijela. Najčudnije su definitivno crne rupe koje i dan danas intrigiraju znanstvenike i postavljaju više pitanja nego što daju odgovora. Dođite i upoznajte šaroliki svijet prirode i društva u Svemiru!

Predavanje dr. Šćulca će započeti u 20 sati, a potrajat će do 21 sat, nakon čega će – ako to vremenski uvjeti dopuste – za sve zainteresirane na terasi zvjezdarnici biti upriličeno i astronomsko promatranje neba teleskopom. Program će potrajati do 24 sata, a ulaz je za sve besplatan.

Festival znanosti 2023.