Novosti

25.03.2023.

Dvije nagrade za profesora Sučića!

Predsjednik udruge Zvjezdano selo Mosor,  prof. dr. sc. Goran Sučić, dobitnik je Nagrade Grada Splita za životno djelo, te Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2022. godinu za životno djelo. U obrazloženju Odluke o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2022. godinu, navedeno je:
"Gospodin Sučić je dugogodišnji član Zajednice tehničke kulture grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, potpredsjednik/predsjednik udruge „Zvjezdanog sela Mosor – znanost, umjetnost, kultura“ tijekom izrazito dugačkog razdoblja (više od 23 god.). U dugogodišnjem djelovanju u raznim tehničkim zajednicama i udrugama pridonosi kvaliteti promicanja tehničke kulture kao bitnog čimbenika u razvoju svakog pojedinca.
Konstantno radi na uspješnoj korelaciji tehničke kulture s ostalim poljima i granama znanosti te time godinama iskazuje sveprisutnost tehnike i tehnologije u društvenoj okolini svakog pojedinca. Tijekom rada uspješno povezuje umjetničko područje, znanost i kulturu s tehničkom kulturom, što ga ističe kao ambasadora tehničke kulture u drugim poljima.
Kao dugogodišnji predsjednik i potpredsjednik sudjeluje u organizaciji brojnih događaja, radionica u Zvjezdanom selu Mosor, od kojih ističemo škole za mlade, edukacije za sve dobi djece, od predškolske do studenata sveučilišta, otvaranju udruge za tehničko-likovne radionice, kolonije i izložbe, glazbene, literarne i dramske sadržaje u kojima je izrazito kvalitetno povezivao segmente tehničke kulture s navedenim područjima.
Također, korelacija tehnike i tehnologije prikazana je i u sklopu stručnih i znanstvenih predavanja i skupova u kojima je sudjelovao ili podupirao ih. Uz dosadašnje aktivnosti, Sučić je inicirao novu razvojnu koncepciju pripremajući razvojne projekte te aplicirajući na europske fondove, čime bi otvorili novije suvremenije poglavlje rada kako Zvjezdanog sela Mosor promovirajući tehničku kulturu i njezine dobrobiti za svako dijete i učenika, tako i za mnoge sudionike uz predavanja, radionice, manifestacije itd.  
Takvim aktivnostima udruga Zvjezdano selo Mosor postaje jedinstveno prepoznatljivo mjesto u Splitu, Dalmaciji, Hrvatskoj i u inozemstvu okupljajući tisuće mladih i građana. Ponuđeni znanstveni, tehnički, umjetnički sadržaji pobudili su golemi interes građana, uz ostalo, i u tradicionalnoj Noći muzeja čiji je dugogodišnji domaćin Zvjezdano selo Mosor.
Gospodin Sučić je istaknuti djelatnik u području odgoja i obrazovanja, znanosti i kulture te promiče tehničku kulturu uz korelacijske elemente utkane u razna područja poput umjetnosti, slikarstva, kulture, društvenoga i humanitarnoga rada. Tehnološka sredstva i novi koncepti tehnologije dio su sustava promicanja znanosti i na sveučilišnoj razini djelovanja Gorana Sučića.
Njegov Poli-Art model, jedan od aktualnih, suvremenih i atraktivnih pristupa odgoju i obrazovanju koji integrira tehničku i informatičku kulturu s umjetničkim područjima, ostvario je značajne rezultate i pobudio interes učenika i studenata napuštajući klasični model predmetnog poučavanja i nudeći u zamjenu integrirani kurikulum. U monografskom projektu objavljivanja informatičkih, glazbenih i slikarskih djela pod nazivom „Glazbena vizualizacija - Likovna slušaonica“ gospodin Sučić izjednačava značaj i vrijednost različitih medija. Mediji tehničke kulture dio su djelovanja koji konstantno koristi i implementira u radu.
Digitalna kultura kao dio tehnike i tehnologije sjajno je podržala sinergiju multimedijalnim i multidisciplinarnim konceptom prezentacije Sučićeve kompilacije obrađene tehnološkim alatima današnjice kao odgovor novim potrebama s ciljem uspostavljanja uravnoteženosti spoznajnog s doživljajnim. Navedene aktivnosti i postignuti rezultati pridonijeli su razvoju znanstvenog i informatičkog opismenjavanja te razvoju znanstveno-tehničkoga suvremenog stvaralaštva u Hrvatskoj i šire,  zbog čega je razvidna javna prepoznatljivost njegova dugogodišnjeg djelovanja.
Veliki doprinos razvoju odgoja i obrazovanja u koji se implicira znanost, obrazovanje i tehnička kultura dr.sc. Goran Sučić dao je u radu saborskoga Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu RH, Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje RH, Zajednice tehničke kulture i Zvjezdanog sela Mosor.
Dobitnik je državne Nagrade „Ivan Filipović“ za doprinos u visokom obrazovanju, Nagrade Splitskog sveučilišta „Marko Marulić“ za doprinos u znanosti, Nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za razvoj glazbenog i plesnog školstva, zatim Nagrade grada Splita za životno djelo, kao i mnogih nagrada kojima se promiče volonterstvo i humanitarni rad. "
Za svoj dugogodišnji, kvalitetan, odgovoran i stručan rad na područjima glazbene i likovne kulture, pedagogije, ekonomije, tehnike i informatike, te društvenog i humanitarnog rada, prof. dr. sc. Goran Sučić, predložen je za dodjelu Nagrade za životno djelo Grada Splita za 2022. godinu. U obrazloženju, među ostalim, navodi se:
"Rijetki su pojedinci u Splitu i šire koji su vlastite kreativne potencijale, znanje, iskustvo i etičnost, stavili u službu društvenog, humanitarnog i volonterskog rada i općeg dobra, privatno podredili javnome, kako je to činio dugi niz godina prof. dr. sc. Goran Sučić, znanstvenik. Skladatelj i slikar, godinama prisutan u javnom životu grada Splita, Dalmacije i Hrvatske kroz područja odgoja - obrazovanja, znanosti, glazbe, slikarstva, humanitarnog i volonterskog rada, svojim je zdravim i nesebičnim odnosom dao značajan doprinos.
U svojih četrdeset godina radnog iskustva kao znanstvenik i umjetnik, najveći obol je dao upravo gradu Splitu, gdje je uz svakodnevni, predani rad, radeći kao prosvjetni djelatnik, sveučilišni profesor, znanstvenik, slikar te kao glazbenik i skladatelj čija su djela redovita literatura u glazbenom obrazovanju, državnim i međudržavnim natjecanjima, te se izvode kod nas i u inozemstvu.
Ne manji doprinos dao je kao dugogodišnji predsjednik Udruženja muzičara grada Splita, predsjednik umjetničkog savjeta i stručnog žirija Splitskog i dječjeg festivala, nadalje kao predsjednik žirija Splitskog ljeta, gdje je uspio dati Splitu prepoznatjivost u kulturi i umjetnosti. "
Boost this post to reach up to 14