Novosti

16.03.2023.

Žrvnjeva škola na Mosoru

Udruga Žrvanj ovog proljeća organizira drugu školu - Žrvnjevu školu. Škola je započela prošlog tjedna, a proteklog vikenda odrađen je prvi izlet. Mnoge ljubitelje astronomije i meteorologije obradovalo je sinoćnje predavanje održano na Zvjezdanom selu Mosor. O primjeni meteorologije u prirodi, s naglaskom na planine, govorio je osnivač Crometea Rade Popadić, a vrlo edukativno i zanimljivo predavanje o povijesti teleskopa i najvećim teleskopima današnjice govorio je astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez.

Ni olujna bura, ni hladnoća nisu spriječili brojne posjetitelje da uživaju ne samo u predavanjima, već i u kratkom promatranju noćnog neba, kojim je edukativna večer na zvjezdarnici u Gornjem Sitnom i započela. Iako bura nije išla u korist promatrača, s terase zvjezdarnice posjetitelji su promatrani najveći planet Sunčevog sustava Jupiter i njegova četiri najveća mjeseca.

Najviše pitanja koje su Knezu postavili posjetitelji, bilo je vezano uz preklani lansirani svemirski teleskop James Webb. Predavač je usporedio nekoliko snimki s onima koje je ranije snimio Hubble, a gosti su se uvjerili u golem napredak u razlučivosti i detaljima u samim snimkama. Za razliku od Hubblea, koji je stacioniran u orbiti na približno 600 kilometara visine, i dostupan je za popravke, James Webb je "osuđen" na "samoću" te se procjenjuje da bi mu životni vijek mogao biti oko 10 godina.

Planinari su pak Popadić najviše pitali o detaljima oko električnih pražnjenja iz oblaka, odnosno grmljavinskih nevremena koje bilo koga mogu zahvatiti u prirodi. Tako je naglasio da je za vrijeme nevremena u planini uvijek sigurnije biti u gustoj, po mogućnosti jednoličnoj šumi, nego na goleti. "Ne postoji garancija da ste igdje sigurni, radi se samo o statistici. Statistički je negdje mogućnost udara munje veća nego drugdje", kazao je. Na pitanje koja životinja u svijetu najviše gine uslijed udara munja, nitko nije točno odgovorio da je to ovca, a to je posljedica elektriciteta njene vune.

Predavanja su trajala puna tri sata, no posjetitelji su pozorno odslušali do kraja. (R. Popadić)