Novosti

13.03.2023.

Obilježavanje Svjetskog dana voda

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana voda, u prijepodnevnim satima dana 22. ožujka 2023. g. će u organizaciji udruge Zvjezdano selo Mosor za tridesetak učenika OŠ Supetar – PŠ Sutivan biti održano teorijsko predavanje i praktična radionica pod nazivom „Nevidljivi život rijeka“. Predavanje će održati i radionice voditi dr. sc. Biljana Apostolska, profesorica na Odjelu za biologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Prof. Apostolska će učenike upoznati s osnovnim fizikalno-kemijskim svojstvima rijeka, s naglaskom na poveznicu između nežive i žive komponenete u tom ekosustavu. Djeca će biti upoznata s osnovnim metodama određivanja fizikalno-kemijskih parametara i sakupljanja životinjskog materijala. Primjereno njihovu uzrastu, bit će im protumačeni i temeljni ekološki pojmovi.

Praktični dio sakupljanja uzoraka bit će obavljen na izvoru rijeke Žrnovnice, a predavanje uz mikroskopiranje i samostalni rad u velikoj dvorani zvjezdarnice Zvjezdanog sela Mosor u Gornjem Sitnom. U radionici će biti korišteni stereozoom mikroskopi, a na terenu pribor poput bočica za uzorkovanje, bentoske mrežice i drugih pomagala za sakupljanje životinja. Nakon završenog predavanja, djeca će moći izraditi panel s crtežima kojim će priča o životu rijeka biti zaokružena.

Ovaj posjet bračkih osnovaca će biti organiziran u sklopu dobro uhodanog programa Škole u prirodi. Pored opisanih aktivnosti koje će biti upriličene prigodno, za djecu će biti održano i uobičajeno predavanje o Sunčevom sustavu, te razgledavanje okolice zvjezdarnice dalekozorima.