Novosti

24.02.2023.

Održana Zimska škola!

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 20. do 24. veljače održana ovogodišnja Zimska škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već puna dva desetljeća. U tom vremenu, te je učeničke kampove tijekom školskih praznika pohađalo ukupno više od 1700 polaznika osnovnih i srednjih škola. U radu ove Zimske škole je sudjelovalo ukupno deset učenika iz Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Za njih je u tome razdoblju priređeno šest raznovrsnih radionica.

Popodne prvog dana ovogodišnje Zimske škole je na rasporedu bila astronomska radionica. Vodio ju je astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez, a u sklopu nje su polaznici upoznati s korištenjem jednog planetarijskog programa za računalo. Kako je tijekom rada otkriveno da će malo prije 19 sati biti vidljiv izlazak mjeseca Ije iz Jupiterove sjene, iskorištena je prilika da se ta pojava promotri kroz teleskop postavljen na terasu zvjezdarnice.

Cijeli drugi dan Zimske škole je pripao radionici objektnog programiranja. Vodila ju je mag. inf. et math. Kaja Šegvić, uz asistenciju Josipe Šimunović, vanjske suradnice Zajednice tehničke kulture grada Splita. Djeca su naučila osnovne pojmove vezane uz programiranje, te načinila vizualne prezentacije naučenog putem animacija i pokretanja kreiranih svjetova u programskom okruženju Alice.

U srijedu su održane dvije radionice. Obje je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tahničke kulture grada Splita. Prijepodne je upriličena radionica modelarstva, kada su od lagane šperploče djeca izrađivala model katapulta. Pri tom su uvježbala uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su lijepila brzosušećim ljepilom za drvo. Valjanost modela je provjerena natjecanjem u preciznom gađanju.

Popodne je, pak, na rasporedu bila radionica raketnog modelarstva. Polaznici su uz pomoć mentora izradili letne modele laganih raketa s padobranom. Potonja je radionica započela efektnim demonstracijskim lansiranjem male rakete s vrpcom.

Cijelog četvrtog dana Zimske škole je održavana nešto kompleksnija radionica robotike, automatike i programiranja. Vodila ju je Ella Rinčić, stručna suradnica Zajednice tehničke kulture, uz asistenciju vanjske suradnice Zajednice Lucije Andree Skočić. Učenici su usvojili znanja vezana za sastavnice uređaja, načine izrade i spajanja jednostavnih strujnih krugova, specifičnosti pojedinih elektroničkih elemenata u strujnom krugu, te programiranje različitih mikroupravljačkih sučelja.

Tako su od elemenata Arduino Starter Kit-a izradili jednostavne strujne krugove, prvo u simulatoru Tinkercad, da bi ga potom realizirali i isprogramirali preko Arduino IDE. Usvojili su načine programiranja i micro:bita kao zasebnog sučelja, s posebnim senzorima. Nakon toga suu preko micro:bita upravljali robotima micro:maqueen plus v2, tako da su oni izvršavali različite zadatke. Za sam kraj, učenici su na tiskane plocice postavili elektroničke elemente koje su potom i zalemili, te tako samostalno izradili vlastite mini robote.

Ella Rinčić je vodila i posljednju radionicu ove Zimske škole, provedenu u petak. Prema postojećim predlošcima, djeca su 3D olovkama – nekom vrstom ručnih 3D printera – izrađivala raznobojne plastične predmete različitih razina složenosti. Sve svoje uratke, iz svih spomenutih radionica, učenici su po okončanju Zimske škole ponijeli svojim kućama.

Pored svega toga, za polaznike škole su u večernjim satima održavana i predavanja i kvizovi iz astronomije, te promatranja nebeskih tijela teleskopom i upoznavanje sa zvjezdanim nebom s terase zvjezdarnice. Unatoč promjenjivom vremenu, promatrani su planeti Jupiter i Venera, posebice njihov susret na nebu s mladim Mjesecom, Velika Orionova maglica, te nekoliko zvjezdanih jata. Za taj astronomski dio programa Zimske škole je bio zadužen astronom-animator Udruge Zoran Knez.

I ovu Zimsku školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić. U planu je da sljedeća ovakva škola tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor bude provedena u travnju, tijekom ovogodišnjih proljetnih školskih praznika.

Više slike s ove Zimske škole možete pronaći OVDJE!