Novosti

28.01.2023.

Dvanaesta Noć muzeja u ZSM-u

U obilježavanje Noći muzeja se ovog petka, 27. siječnja, po dvanaesti put uzastopce uključila i udruga Zvjezdano selo Mosor. Nakon dvije pandemijske godine, tijekom kojih je to uključivanje bilo isključivo „na daljinu“, ovaj put je u zvjezdarnici u Gornjem Sitnom opet priređen raznolik program. Ukupno više od 500 posjetitelja moglo je uživati u nastupima mladih glumaca i glazbenika, ali i poslušati izlaganja onih starijih i ozbiljnijih predavača.

Na početku večeri, prve posjetitelje je pozdravio tajnik udruge Zvjezdano selo Mosor Tomislav Nikolić, a s nekoliko prigodnih riječi im se obratio i njen predsjednik prof. dr. sc. Goran Sučić. Potom je riječ preuzela Cvjetana Bazina Periša, predsjednica Likovne udruge Emanuel Vidović iz Splita, koja se osvrnula na rad te udruge i radove dvadeset pet njenih članova, koji su za ovu Noć muzeja bili izloženi u velikoj dvorani zvjezdarnice. Tu revijalnu izložbu će na istom mjestu biti moguće razgledati sve do sredine veljače.

Za veliki dio večerašnjeg programa u zvjezdarnici su bili zaduženi polaznici splitske glazbene škole Josip Hatze, sa svojim nastavnicima. Učenici su otplesali nekoliko baletnih i jednu folklornu točku, te izveli više instrumentalnih i vokalnih skladbi. Prva točka u programu su, tako, bili kratki ulomci iz baleta Glazunova i Delibesa, a kasnije su na red došle i baletne točke iz djela Minkusa i Čajkovskog. Ista plesna skupina je izvela i splet narodnih plesova iz Međimurja "Igrajte nam, Japa", u koreografiji Zvonimira Juruna.

U duhu glavne teme ovogodišnje Noći muzeja, koja je glasila Muzeji su važni, bio je i igrokaz kojega su izveli učenici 3b razreda OŠ Kman-Kocunar. Igrokaz pod naslovom „Male priče velikih i malih muzeja“ su pripremile i djecu za nastup uvježbale njihove nastavnice Marija Šarić, Mirela Pavić i Sanja Sinovčić.

Učenici glazbene škole Josip Hatze su u više navrata izvodili solističke točke, na glasoviru, trombonu, saksofonu, klarinetu i gitari, a izvedeno je i nekoliko vokalnih skladbi uz pratnju glasovira. Unatoč mladosti, izvođači su bili na visini zadatka, što je publika konzistentno nagrađivala srčanim pljeskom.

Članica Upravnog odbora udruge Zvjezdano selo Mosor Antica Lovrić, održala je kratko predavanje s temom „Od Vučedolske golubice do digitalnog zapisa“, u kojemu je govorila o značaju kojega muzeji danas imaju za očuvanje civilizacijskih tekovina.

Povodom 25. obljetnice objavljivanja prvog nastavka iz serijala o Harryju Potteru, Katarina Sovulj, knjižničarka s Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Marka Marulića, održala je kratko izlaganje o tome literarnom serijalu. Predavačica se posebno osvrnula na to na koji su način zviježđa nadahnula autoricu J. K. Rowling pri kreiranju likova u tim romanima.

Nastup profesora splitske 2. gimnazije i književnika Borisa Škifića „Kako se stvarnost pretvara u književnost“, predstavljao je interpretaciju i komentare odlomaka iz njegovih knjiga "Pisma iz Vinogradske" i "Fahrudin je faca".

Još jedna glazbena točka programa, bila je ona dua Dejana Roginića i Tea Grčića. Dvojac je izveo nekoliko skladbi iz popularnog repertoara.

Središnji dio Noći muzeja u Zvjezdanom selu Mosor je bilo znanstveno popularno predavanje dr. Duje Giljanovića, nazvano Glazba kroz oči znanstvenika. Član Zvjezdanog sela Mosor i nekadašnji polaznik GŠ Josipa Hatzea, fizičar dr. Giljanović, upoznao je prisutne s načinom na koji znanstvenik gleda na svijet glazbe, odgovorivši pri tom na pitanja poput Zašto violina zvuči kao violina, a klavir kao klavir? ili Zašto nas glazba ponekad smiruje, a ponekad čini napetima? U tome su mu svojim izvedbama – koje su ujedno bile i znanstvene demonstracije – pomagali učenici i nastavnici GŠ Josipa Hatzea.

Kako su vremenski uvjeti bili nepovoljni, s djelomičnom naoblakom, temperaturom na ništici i neugodnim istočnim vjetrom, posljednji planirani dio programa – promatranje neba teleskopom – morao je nažalost otpasti. Umjesto toga, astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez je koristeći računalni planetarijski program prisutne upoznao s time koja se zviježđa i sjajne zvijezde vide na zimskom nebu, te zbog čega i na koji način valja teleskopom gledati Mjesec, planete i maglice.

Kroz rijetke oblake nad Mosorom, nekolicu tih najsjajnijih zvijezda je na samom kraju programa pokazao šačici onih najhrabrijih posjetitelja koji su su odvažili nakratko izaći na ledenu terasu zvjezdarnice.

Kao i ranijih godina, i ovu Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor je organizirao i vodio tajnik Udruge Tomislav Nikolić.