Novosti

13.01.2023.

Pomorci jedanaesti put u ZSM-u

Suradnja Pomorskog fakulteta u Splitu i udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je ovog četvrtka (12. siječnja) nastavljena još jednim, ukupno jedanaestim posjetom skupine studenata zvjezdarnici u Gornjem Sitnom. Zvjezdarnicu je posjetilo 35 studenata studija Pomorske nautike, i to u okviru kolegija Astronomska navigacija. Studente je vodio njihov profesor dr. sc. Zvonimir Lušić.

Kao i ranijih godina, studenti su na početku posjeta pod vodstvom svog profesora s terase zvjezdarnice obavili vježbu rukovanja sekstantom. Po okončanju vježbe, za studente je po razmjerno ugodnom vremenu za ovo doba godine upriličeno astronomsko promatranje više objekata na nebu. Prvo je metodom projekcije promatrano mnoštvo pjega vidljivih na Suncu, da bi nakon njegova zalaska bili promatrani i planeti Venera, Jupiter, Saturn i Mars. Pored toga su studenti bili upoznati i s položajem najsjajnijih zvijezda i zviježđa zimskog i sjevernog neba.

Tijekom kratkog predavanja koje je uslijedilo nakon toga, održanog u velikoj dvorani zvjezdarnice, studentima su putem računalne simulacije demonstrirane osebujnosti promatranja četiriju planeta koja se prethodno bila viđena kroz okular teleskopa. Uz prof. Lušića, posjet studenata je organizirao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić, dok je astronomski dio programa proveo u djelo astronom-animator Udruge Zoran Knez.