Novosti

19.12.2022.

Dvije zimske konjunkcije

Slično kao i prošle godine, i u sljedećim će se mjesecima planeti Jupiter i Saturn - koji se još uvijek daju vidjeti na večernjem nebu - postupno seliti na jutarnje nebo. Saturn će se početi pojavljivati na istočnom nebu pred svitanje početkom ožujka, dok će se to Jupiteru dogoditi sredinom proljeća. No, za razliku od situacije koja je postojala prošle godine, kada je takvu migraciju doživljavala i Venera, taj se sjajni planet na našem nebu na početku ove zime već nalazi istočno od Sunca, te će uskoro na večernjem nebu postati vidljiv i bez pomoći dalekozora. Pored toga će planet Mars, koji se u opoziciji naspram Sunca našao početkom prosinca, ostati vidljiv na noćnom nebu tijekom cijele zime i proljeća.

Odmičući se od Sunca, Venera će se susresti s planetima Saturnom i Jupiterom, što će predstavljati zanimljive prizore i za one koji neće raspolagati astronomskim instrumentima. Prva od tih konjunkcija, ona Venere i Saturna, zbit će se 22. siječnja, ali prizor će biti još zanimljiviji dan kasnije, kada će se na večernjem nebu tim dvama planetima pridružiti i vrlo mladi Mjesec. Razmak između planeta će tada biti malo manji od 1 stupnja, dok će im elongacija - kutna udaljenost od Sunca - iznositi nevelika, ali dovoljna 22 stupnja. Ako nas vrijeme posluži, dana 2. ožujka ćemo također u večernjim satima svjedočiti i konjukciji Venere i Jupitera, na udaljenosti od Sunca većoj od 30 stupnjeva. Tom će prilikom dva planeta biti razmaknuta samo oko 40 lučnih minuta. Slike prikazuju položaje Sunca, planeta i Mjeseca za opisanih konjunkcija, dok su u umetcima prikazani sami planeti, u aktualnim fazama i u istim mjerilima.

U astronomskom smislu, zima koja je pred nama započinje u srijedu, 21. prosinca, u 22.47 h po našem vremenu. U tom će se trenutku Sunce naći točno iznad južne obratnice na Zemlji, usljed čega će mu toga dana dok bude prolazilo našim meridijanom (tj. u podne) visina – kutna udaljenost od horizonta - iznositi u Splitu samo 23,1 stupanj. Taj dan na sjevernoj polukugli Zemlje nazivamo zimskim solsticijem ili suncostajem i od tada pa sve do ljetnog solsticija, u lipnju sljedeće godine, svijetli dio dana postajat će sve dužim, a noć sve kraćom. Naravno, za stanovnike južnog dijela našeg planeta, toga će dana započeti ljeto.