Novosti

09.12.2022.

Zaključeni Dani tehničke kulture 2022. u OŠ Manuš!

Zajednica tehničke kulture grada Splita je u suradnji s udrugama članicama - Društvom pedagoga tehničke kulture Split i Zvjezdanim selom Mosor - te splitskom osnovnom školom „Manuš“, 7. i 8. prosinca 2022. u toj školi provela druge Dane tehničke kulture 2022. U radionicama tehničkih aktivnosti, te predavanju iz astronomije i noćnom promatranju neba teleskopom, sudjelovalo je više od 380 učenika OŠ Manuš.

Provedene radionice su uključivale sljedeća područja tehničke kulture: modelarstvo, robotiku, elektrotehniku i astronomiju. Radionica modelarstva održana je pod mentorstvom profesora Martina Olujića, člana DPTK Split i predsjednika ZTK grada Splita. Radionici je prisustvovalo 18 učenika različitog uzrasta, koji su pomoću ubodnih pila i drugih alata izradili jednostavni uporabni predmet - držač za ubruse.

Na radionicama robotike je 42 učenika usvojilo teorijska znanja iz područja mehanike, elektronike i programiranja, te ista praktično primijenilo u izradi automatiziranih, programiranih uređaja. Radionice je održala stručna suradnica u Zajednici tehničke kulture grada Splita, Ella Rinčić.

Radionici elektrotehnike, koju je moderirao Ante Milić, predsjednik udruge Meštri o' tehnike i član DPTK Split, priustvovalo je 17 učenika viših razreda OŠ Manuš. U sklopu radionice učenici su usvojili osnovne pojmove vezane za strujni krug, LED diode, otpornike, baterije, vodiče, prekidače i lemljenje, a potom su od različitih elektroničkih elemenata izradili i funkcionalne modele.

Astronomsko predavanje o zviježđima, popraćeno upoznavanjem sa zvjezdanim nebom i promatranjem svemirskih objekata teleskopom, vodio je astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor, Zoran Knez, uz asistenciju dugogodišnje članice Udruge Stelle Vješnice.

Nakon održanog predavanja o zviježđima, sa školskog igrališta je provedeno i kratko promatranje neba teleskopom, koje je okupilo više od 100 zainteresiranih promatrača. Promatrani su planet Jupiter i njegovi mjeseci, te naš Mjesec, koji je te večeri bio pun. Svesrdnu pomoć u realizaciji i organizaciji programa Danâ tehničke kulture, pružila je nastavnica tehničke kulture i informatike u OŠ Manuš Katica Jukić, koja je u školi i voditeljica astronomske sekcije.

DTK u OŠ „Manuš“ peta je po redu manifestacija koja je u tekućoj godini održana s ciljem promocije i promidžbe tehničke kulture i tehničkih djelatnosti među djecom i mladima. Navedenim manifestacijama je obuhvaćeno više od 1500 djece i mladih.