Novosti

09.11.2022.

Posjet stranih učenika ZSM-u

Zvjezdano selo Mosor je 8. studenoga 2022., u sklopu programa Škole u prirodi, ugostilo članove Erasmus+ projekta u čijoj provedbi sudjeluje osnovna škola „Josip Pupačić“ iz Omiša, kao domaćin istoga.
27 učenika osnovnih škola s područja Hrvatske (OŠ „Josip Pupačić“), Grčke (OŠ „Drama“), Poljske (OŠ „Koszalin“), Italije (OŠ „Alcamo“) i Rumunjske (OŠ „Buzan“), zajedno sa svojim nastavnicima i roditeljima, sudjelovali su u organiziranim aktivnostima Udruge, u Zvjezdarnici u Sitnom Gornjem.

U sklopu organizacije, za učenike je bilo upriličeno razgledavanje područja u blizini Zvjezdarnice, predavanje iz astronomije o Sunčevom sustavu, radionica elementarne robotike i promatranje Jupitera, Saturna i Mjeseca teleskopom, s terase Zvjezdarnice. Učenici iz osnovne škole „Josip Pupačić“ stigli su u pratnji svojih nastavnika, Tomislava Sorića, Ivice Štrbca i Marina Jurage.
Astronomsko predavanje, radionica robotike i promatranje teleskopom, radi lakšeg sporazumijevanja s posjetiteljima, održani su na engleskom jeziku. Predavanje je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor, Zoran Knez, kao i promatranje noćnog neba, a radionicu robotike je održala Ella Rinčić, stručna suradnica ZSM u Zajednici tehničke kulture grada Splita.

Sve aktivnosti organizirao je tajnik ZSM i ZTK, Tomislav Nikolić, koji je prigodnim riječima po dolasku pozdravio sve prisutne te ih uputio i vodio kroz navedene aktivnosti.
Cijeli program na prisutne je ostavio pozitivan dojam, stoga su izrazili želju za ponavljanjem istoga, što je prije moguće!