Novosti

25.10.2022.

Promatranje djelomične pomrčine

Kako je bilo i najavljeno, ovog utorka, 25. listopada, sa Zapadne obale splitske luke je u organizaciji udruge Zvjezdano selo Mosor provedeno astronomsko promatranje djelomične pomrčine Sunca.

Promatranje je započelo u približno 11.20 h, a potrajalo je oko dva sata. Blizu tristo građana – što onih koji su se u promatranje uključilo s namjerom, što slučajnih prolaznika – dobilo je priliku na tri načina pratiti napredovanje Mjesečevog diska preko Sunčevog.

Pomrčina je promatrana većim teleskopom zaštićenim solarnim filterom, manjim dalekozorom metodom projekcije, te bez instrumenta, kroz neki od filtera koji su znatiželjnicima bili stavljeni na raspolaganje. Iako su se oblaci poigravali sa strpljenjem svih promatrača, ipak su dopustili da se vidi veći dio pomrčine, koja je svoj maksimum dosegnula u 12.25 h.

Promatranje je vodio astronom-animator udruge Zoran Knez, a asistirao mu je član udruge Mijo Ćurak. U organizaciji i ovog događanja je sudjelovao tajnik Zvjezdanog sela Mosor Tomislav Nikolić.