Novosti

12.10.2022.

Djelomična pomrčina Sunca!

Dana 25. listopada (utorak), bit će iz naših krajeva vidljiva djelomična pomrčina Sunca. Ako vremenski uvjeti to dopuste, udruga Zvjezdano selo Mosor će provesti javno promatranje te pojave, uz uporabu teleskopâ.

Prva sljedeća djelomična pomrčina Sunca koja će uistinu biti vrijedna promatranja, iz naših će se krajeva vidjeti tek u ljeto 2027. g. Stoga vrijedi iskoristiti priliku i pogledati i ovaj razmjerno rijetki susret Sunca i Mjeseca koji je pred nama. Pomrčina će započeti u 11.22 h, a najveći dio Sunčevog diska će biti pokriven u 12.25 h. Na tom maksimumu, Mjesec će pokrivati 35 posto Sunčevog promjera. Za te će pomrčine pravac koji spaja središta Sunčevog i Mjesečevog diska promašiti naš planet, tj. pomrčina neće biti centralna. Da jest tako, ona bi bila prstenasta, a ne potpuna, jer će u to vrijeme Mjesečev prividni promjer biti za oko 3 promila manji od Sunčevog. Kao djelomična pomrčina, vidjet će se iz većeg dijela Europe, s Bliskog istoka i iz sjeveroistočne Afrike.

Za sve zainteresirane, teleskopi Zvjezdanog sela Mosor će za ovu prigodu biti postavljeni na Zapadnu obalu gradske luke, ispred hotela Marjan. Promatranje će započeti u 11.15 h, a bit će okončano u približno 13.15 h.