Novosti

28.08.2022.

Održan Radioamaterski kamp!

U zvjezdarnici u Gornjem Sitnom je u vremenu od 21. do 28. kolovoza održan Radioamaterski kamp za mlade "Zvjezdano selo Mosor 2022.", četrnaesta takva manifestacija dosad. Organizatori kampa su bili Hrvatski radioamaterski savez (HRS) i udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM). Kamp je ove godine okupio 22 učenika osnovnih i srednjih škola iz Zagreba, Karlovca, Pazina, Zadra, Dicma, Kaštel Gomilice i Splita. O njima su brinuli i podučavali ih iskusni instruktori Ivan Popović (9A3AYF), Branko Martinčić (9A3ST), Natalija Kapović, te Rolando Milin (9A3MR), predsjednik HRS-a i voditelj ovog Kampa.

Učesnici su bili podijeljeni u tri skupine, prema ranije stečenom iskustvu u radioamaterizmu. Skupinu A su činili „poletarci“, polaznici tečaja za P razred, dok su u skupini B bili oni koji su taj tečaj već bili položili i koji su sudjelovali u tečaju telegrafije i radionici osnova elektronike. Skupinu C su, pak, činili oni najiskusniji među polaznicima.

Tijekom rada Kampa, njegovi stariji polaznici su bili aktivni s postaje 9A0HRS. Načinjeno je ukupno oko 300 veza, i to na kratkovalnim frekvencijama. Pored toga, iskusniji među polaznicima su uzeli učešća i u hvatanju signala s geostacionarnih radioamaterskih satelita, te su pomoću njih ostvarivali i veze.  Osluškivani su i radioamaterski sateliti u niskoj Zemljinoj orbiti. Starijim polaznicima je demonstriran i „portabl rad“ s radiostanicom (SOTA) - popularna djelatnost koja od radioamatera zahtijeva postavljanje primopredajnika s nezavisnim napajanjem na planinske vrhove, na kojima nema infrastrukture uobičajene u naseljima.

U blizini planinarskog doma na Mosoru je provedena i pokazna vježba iz ARG-a, omiljene aktivnosti mladih radioamatera na otvorenom, puno poznatije kao „lov na lisice“. Dio spretnijih polaznika je u radionici elektronike od materijala dostupnog „u kitu“ izrađivao različite sklopove, poput FM prijemnika, FM predajnika i ARG predajnika. Za njih su provedene i pokazne vježbe iz elektrotehnike, u kojima su upoznati s nekim složenijim sklopovima. I na koncu, sedmero najmlađih polaznika je polagalo ispit, te položilo početnički („P“) razred.

Za polaznike su u popodnevnim satima bili organizirani izleti u Split i kupanje u Omišu i Stobreču. U večernjim satima, pak, za njih su upriličena i uobičajena predavanja iz astronomije i astronomska promatranja nebeskih objekata. U okularu teleskopa su se našli planeti Jupiter i Saturn, te neki od objekata dalekog svemira. Te je aktivnosti vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. U organizaciji kampa je sudjelovao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić. Dobrim dijelom upravo zahvaljujući njegovom zalaganju, o radu Kampa su objavljeni novinski i emitirani televizijski prilozi.