Novosti

03.08.2022.

Završen drugi Ljetni kamp robotike!

U razdoblju od 30. srpnja do 3. kolovoza 2022. g., u zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor u Gornjem Sitnom je održan drugi besplatni Ljetni kamp robotike namijenjen djeci s područja Sisačko-moslavačke županije zahvaćenog nedavnim potresom. U radu kampa je sudjelovalo petnaest učenika osnovnih škola iz Kutine, Gline, Novske i Popovače, u pratnji dviju nastavnica, Zrinke Jakubek Šimićić iz Novske, te Vedrane Miljuš iz Gline. Kamp je organizirala splitska Udruga za robotiku „Inovatic“, u suradnji s partnerskom udrugom Zvjezdano selo Mosor, ZTK Sisačko-moslavačke županije, te osnovnim školama iz Sisačko-moslavačke županije. Voditelj kampa je bio Tomislav Nikolić, tajnik Zvjezdanog sela Mosor, a voditelj radionica i cijelog projekta Jozo Pivac, predsjednik udruge „Inovatic“.

Za vrijeme trajanja kampa, djeca su u jutarnjim satima pohađala radionice robotike koje je profesor Pivac vodio uz pomoć volonterke Ane Đerek. U radionicama robotike su kroz praktične primjere usvajani elementarno znanje i vještine iz robotike, posebno u domenama elektronike, mehanike i programiranja. Izrađivani su različiti projekti poput jednostavnih i složenijih strujnih krugova, modela semafora za vozila i pješake, automatskog sušila za ruke, automatske parking-rampe, te – posljednjeg dana kampa – nekog po vlastitoj želji osmišljenog projekta.

Cilj tih aktivnosti je bio kroz praktične primjere upoznati polaznike s mogućnostima edukacijskih alata iz robotike, te ih pri tome zainteresirati da se i u budućnosti nastave baviti sličnim sadržajima. Projekti koji su izrađivani u radionicama su bili multidisciplinarni, te su objedinjavali različita znanja i vještine koje je trebalo primijeniti na konkretne modele. Svi projekti i modeli koji su izrađivani su oponašali stvarne tehničke sustave koji nas okružuju. Ovakvim pristupom polaznici bolje razumijevaju načine rada tehničkih sustava, te potiču vlastitu kreativnost i motivaciju za stvaranje pametnih sustava koji mogu unaprijediti ljudsko djelovanje.

Oprema koja je korištena na radionicama robotike je nabavljena u sklopu projekta „Bilo kuda STEM svuda“, a sa svrhom jačanja kapaciteta partnerske udruge Zvjezdano selo Mosor. Riječ je o deset prijenosnih računala, dvanaest Fischertechnik robotic setova i dvanaest Fischertechnik Universal 4 setova s dodatnim baterijama.

I nakon jutarnjih radionica robotike, djeca su dane provodila sadržajno i zabavno; u popodnevnim satima razgledavajući prirodu i kulturne znamenitosti, te odlaskom na kupanje, a tijekom večernjih sati na predavanjima iz astronomije i promatranjima noćnog neba s terase zvjezdarnice. Osim što su djeca upoznata s najsjajnijim ljetnim zvijezdama i zviježđima, teleskopom su promatrani mladi Mjesec, planet Saturn i galaktika Andromeda. Taj večernji program je vodio Zoran Knez, astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor.

Sudionici kampa su u ponedjeljak popodne obišli crkvicu Sv. Jure na Gradcu, te s vidilice pokraj spomenika Mili Gojsalića dobili priliku baciti pogled na donji tok Cetine i njeno ušće u Omišu. U utorak popodne su, pak, posjetili postaju DVD-a Žrnovnica gdje su im vatrogasci Karlo Repac i Ivan Sinovčić održali kratko edukativno predavanje o funkcioniranju te vatrogasne postrojbe, namjeni vozila i opremi koju koriste na različitim intervencijama – od tehničkih do šumskih.

Usto im je prije kupanja na splitskoj plaži Žnjan, u tamošnjem objektu Crvenog križa član spasilačke službe Split Jure Vranić objasnio što rade spasioci na vodi, te ih ukratko upoznao s djelatnostima Gradskog društva Crvenog križa Split.

Članovima udruga Inovatic i Zvjezdano selo Mosor čini veliko zadovoljstvo što su u pet dana ovog Ljetnog kampa doprli do glava i srca sisačke djece, te im na ovaj način uljepšali ljetne praznike.

Ljetni kampovi robotike su dio projekta „Bilo kuda STEM svuda“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a namijenjen je jačanju kapaciteta OCD-a (organizacija civilnog društva) te popularizaciji STEM – a među mladima. Vrijednost projekta je 1.980.693,34 kn, a trajanje projekta je 24 mjeseca (od 13.07.2021. do 13.07.2023.). Nositelj projekta je Udruga za robotiku „Inovatic“, a jedan od partnera na projektu je Zvjezdano selo Mosor, koja je ujedno i domaćin Ljetnih kampova.