Novosti

23.07.2022.

Održana Ljetna škola!

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 18. do 23. srpnja održana ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. Pohađalo ju je ukupno šesnaest učenika iz Splitsko-dalmatinske županije i grada Zagreba. Za njih je u tome razdoblju priređeno osam raznovrsnih radionica. ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već puna dva desetljeća. U tom je vremenu te učeničke kampove tijekom školskih praznika pohađalo ukupno više od 1600 polaznika osnovnih i srednjih škola.

Prvog dana Ljetne škole je održana radionica robotike na temu „Energija, robotika i život“. Polaznici su usvojili osnovna znanja o obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije, tehničkim sustavima koji se koriste u dobivanju i pretvorbi različitih oblika energije, te tehničkim napravama i uređajima koji koriste električnu energiju u svakodnevnom životu. Nakon teorijskog dijela slijedio je praktični dio radionice gdje su polaznici radom u paru energetski sustav modela vjetrenjače najprije konstruirali, te ga potom i programirali da automatski radi na optimalnim vrijednostima. Naposljetku su radionice polaznici sudjelovali i u Kahoot kvizu znanja gdje su testirali ostvarene kompetencije iz znanja o Energiji, robotici i njenom utjecaju na naše živote. Voditelj radionice je bio profesor Jozo Pivac, predsjednik Udruge za robotiku Inovatic, koja je ujedno nositelj projekta „Bilo kuda STEM svuda“. Taj je projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a namijenjen je jačanju kapaciteta OCD-a (organizacija civilnog društva), te popularizaciji STEM–a među mladima.

U utorak je na programu bila radionica „Arduino osnove“, u sklopu koje su se polaznici upoznali s radom mikrokontrolera Arduino, kao i s osnovnim elektroničkim elementima i pojmovima u elektrotehnici. Tako su se upoznali s pojmovima napon, struja, otpor, te elementima otpornik, potenciometar, tipkalo, Arduino, breadboard, fotootpornik, LED, IR daljinski, tranzistor, zvučnik, motor, servo, LCD, senzori... Za svaki od elemenata su imali niz vježbi kako bi se prikazale mogućnosti programiranja pojedinih elemenata i pojmova. Samostalno su fizički slagali vježbu i uz pomoć mentora rješavali programske zadatke kako bi upogonili pojedine vježbe. Radionica je za cilj imala uvesti polaznike u svijet elektronike i programiranja, odnosno pokazati im kakve mogućnosti pruža ovakva platforma. Vodio ju je Ante Vlah, dipl. ing. rac., voditelj Kluba mladih tehničara pri Elektrotehničkoj školi u Splitu.

Trećeg dana Ljetne škole tehničkih aktivnosti je prema rasporedu održana radionica programiranja. Vodila ju je Ella Rinčić, stručna suradnica Zajednice tehničke kulture grada Splita. S obzirom na to da su učenici u prethodna dva dana svladali programiranje micro:bita i Arduino IDE, danas su se upoznali s programskim sučeljima Scratch i mBlock. U uvodnom dijelu radionice učenici su usvojili pojmove vezane za programiranje likova i pozadine u Scratchu (skupovi naredbi, blokovi, programski jezik, koordinatni sustav...), što je i provjereno igrom Alias. Za kraj, razlika između dvaju programa je istaknuta tako da se kod mBlocka mogućnost programiranja pokazala putem programiranja uređaja-robota mBot2. Učenici su svladali osnovne naredbe u programiranju robota, te se okušali u zadacima vođenja loptice, izbjegavanja prepreka i utrke dvaju robota na daljinsko upravljanje.

Sljedećeg dana su održane dvije radionice, jedna prijepodne, a druga u popodnevnim satima. Obje je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita, a uz pomoć Elle Rinčić. Prijepodne je upriličena radionica modelarstva, kada su od lagane šperploče djeca izrađivala svjećnjake za četiri svijeće. Ona su pri tom uvježbala uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su spajala brzosušećim ljepilom za drvo. Popodne je na rasporedu bila radionica svijanja papira (origami), a djeca su naučila i kako od toga materijala načiniti avione. Potonja je aktivnost kulminirala natjecanjem u bacanju papirnatih zrakoplova.

I predzadnjeg dana Ljetne škole su upriličene dvije radionice. Prijepodevna je bila posvećena elektrotehnici, a vodio ju je predsjednik udruge tehničke kulture "Meštri o' tehnike" Ante Milić. Polaznici su u radionici upoznati s jednostavnim strujnim krugovima i elektromotorima, te njihovom primjenom u svakodnevnom životu. Nakon što su primili uvodne upute, učenici metodom suradničkog učenja otkrivali različite pojedinosti vezane za navedene sadržaje, da bi potom izradili jednostavne modele elektromotorâ, te "kviz ploču". Elektromotori su izrađeni od šperploče kao podloge, aluminijskih limova kao dijelova statora, namotaja bakrenih žica kao dijelova rotora te ostalih materijala i elementa poput prekidača, vodiča, vijaka, matica, magneta itd. I dok su elektromotore izrađivali u parovima, „kviz ploča“ je bio zajednički projekt svih polaznika.

Astronomija je u ovoj Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti bila zastupljena večernjim predavanjima o Sunčevom sustavu i svemirskim letjelicama, dnevnim i noćnim promatranjima neba teleskopom, te radionicom u kojoj su polaznici upoznati s osnovama korištenja jednog planetarijskog programa za računalo, održanom u petak popodne. Osim pjega na Suncu, promatrano je i nekoliko objekata dalekog svemira, a poseban je interes izazvao planet Saturn. Polaznici su naučili pronaći Ljetni trokut, zviježđe Škorpiona i zvijezdu Sjevernjaču. Astronomski dio programa je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez.

Kao i obično u školama tehničkih aktivnosti koje se održavaju Zvjezdanom selu Mosor, posljednjeg dana je održana interaktivna radionica znanstvenih pokusa. Vodio ju je Željan Kutleša, nastavnik fizike iz splitskih osnovnih škola Gripe i Split 3. Program je zapravo bio sastavljen od niza kraćih radionica, pod nazivima Jednostavni i složeni strujni krugovi, Valovi, Newtonovi zakoni, Elektricitet, te Laser i geometrijska optika. Na radionici o valovima korištena je oprema iz projekta "RaSTEM - projekt za budućnost" Fizikalnog društva - Split u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih, financiran od strane MZO-a.

I ovu Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić. U planu je da do kraja ljetnih školskih praznika, koncem kolovoza u Zvjezdanom selu Mosor budu proveden još i Radioamaterski kamp za mlade. Mjesta za one koji su zainteresirani za sudjelovanje u radu toga Kampa još uvijek ima!

Više slika s ove Ljetne škole, možete pogledati OVDJE!