Novosti

09.07.2022.

Završen prvi Ljetni kamp robotike!

U razdoblju od 4. do 9. srpnja 2022. g., u zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor u Gornjem Sitnom je održan prvi besplatni Ljetni kamp robotike namijenjen djeci s područja Sisačko-moslovačke županije, zahvaćenog nedavnim potresom. U radu kampa je sudjelovalo petnaest učenika viših razreda OŠ Braća Bobetko iz Siska, u pratnji njihovih nastavnica Jasminke Gerin i Vesne Majdandžić. Kamp je organizirala splitska Udruga za robotiku „Inovatic“, u suradnji s partnerskom udrugom Zvjezdano selo Mosor, gradom Siskom, ZTK grada Siska i spomenutom sisačkom osnovnom školom. Voditelj kampa je bio Tomislav Nikolić, tajnik Zvjezdanog sela Mosor, a voditelj radionica i projekta Jozo Pivac, predsjednik Udruge Inovatic.

Za vrijeme trajanja kampa, djeca su u jutarnjim satima pohađala radionice robotike koje je profesor Pivac vodio uz pomoć mladih volontera Josipa i Ivana Stepinca. U radionicama robotike se kroz praktične primjere usvajalo elementarno znanje i vještine iz robotike, posebno u domenama elektronike, mehanike i programiranja. Izrađivani su različiti projekti poput jednostavnih i složenijih strujnih krugova, modela semafora za vozila i pješake, automatskog sušila za ruke, automatske parking-rampe, te – posljednjeg dana kampa – nekog po vlastitoj želji osmišljenog projekta.

Cilj tih radionica je bio kroz praktične primjere upoznati polaznike s mogućnostima edukacijskih alata iz robotike, te ih pri tome zainteresirati da se i u budućnosti nastave baviti sličnim sadržajima. Projekti koji su izrađivani u radionicama su bili multidisciplinarni, te su objedinjavali različita znanja i vještine koje je trebalo primijeniti na konkretne modele. Svi projekti i modeli koji su izrađivani su oponašali stvarne tehničke sustave koji nas okružuju. Ovakvim pristupom polaznici bolje razumijevaju načine rada tehničkih sustava, te potiču vlastitu kreativnost i motivaciju za stvaranje pametnih sustava koji mogu unaprijediti ljudsko djelovanje.

Oprema koja je korištena na radionicama robotike je nabavljena u sklopu projekta „Bilo kuda STEM svuda“, a sa svrhom jačanja kapaciteta partnerske udruge Zvjezdano selo Mosor. Riječ je o deset prijenosnih računala, dvanaest Fischertechnik robotic setova i dvanaest Fischertechnik Universal 4 setova s dodatnim baterijama.

I nakon jutarnjih radionica robotike, djeca su dane provodila sadržajno i zabavno; u popodnevnim satima razgledavajući prirodu i kulturne znamenitosti, te odlaskom na kupanje, a tijekom večernjih sati na predavanjima iz astronomije i promatranjima noćnog neba s terase zvjezdarnice. Taj večernji program je vodio Zoran Knez, astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor. Poseban interes među djecom je pobudilo kasnonoćno promatranje planeta Saturna teleskopom, ostvareno posljednje večeri unatoč neugodnom vjetru!

Pored svega toga, Zvjezdarnicu su u petak popodne posjetili Ante Tandara i Andrija Sinovčić, dva mlada vatrogasca DVD-a Žrnovnica. Ante i Andrija su polaznike Ljetnog kampa robotike upoznali sa zadacima koje obavljaju u vatrogasnom društvu, tehnikom kojom se pri tom koriste i postupcima koje primijenjuju kako bi u intervencijama bili što uspješniji. Time je nastavljena dugodišnja suradnja Zvjezdanog sela Mosor i žrnovničkih vatrogasaca.

Članovima udruga Inovatic i Zvjezdano selo Mosor čini veliko zadovoljstvo što su u šest dana ovog Ljetnog kampa doprli do glava i srca sisačke djece, te im na ovaj način uljepšali ljetne praznike. Do kraja ovogodišnjih ljetnih školskih praznika, u planu je održavanje još jednog ovakvog Kampa robotike u Zvjezdanom Selu Mosor. On je na rasporedu u vremenu od 30. srpnja do 4. kolovoza.

Ljetni kampovi robotike su dio projekta „Bilo kuda STEM svuda“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a namijenjen je jačanju kapaciteta OCD-a (organizacija civilnog društva) te popularizaciji STEM – a među mladima. Vrijednost projekta je 1.980.693,34 kn, a trajanje projekta je 24 mjeseca (od 13.07.2021. do 13.07.2023.). Nositelj projekta je Udruga za robotiku „Inovatic“, a jedan od partnera na projektu je Zvjezdano selo Mosor, koja je ujedno i domaćin Ljetnih kampova.