Novosti

26.05.2022.

Pomorci opet u Zvjezdanom selu!

Nakon dvogodišnje stanke prouzročene pandemijom, suradnja Pomorskog fakulteta u Splitu i udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je u petak (26. svibnja) nastavljena novim posjetom skupine studenata zvjezdarnici u Gornjem Sitnom. Posjet je ostvaren u sklopu kolegija astronomske navigacije, a studente druge i treće godine studija pomorske nautike je vodio njihov prof. dr. sc. Zvonimir Lušić.

Kao i ranijih godina, studenti su na početku posjeta pod vodstvom svog profesora s terase zvjezdarnice obavili vježbu rukovanja sekstantom. Po okončanju vježbe, dobili su priliku i kroz teleskop opremljen filterom promotriti Sunčev disk i na njemu uočiti nekoliko Sunčevih pjega, kao i manjim dalekozorima „baciti oko“ na okolne planine i otoke.

Uslijedilo je predavanje o Sunčevom sustavu i drugim svemirskim temama, održano u velikoj dvorani zvjezdarnice. Na koncu je s terase zvjezdarnice promatran prolazak Međunarodne svemirske postaje, a studenti su upoznati i s položajima najsjajnijih zvijezda i najupadljivijih zviježđa vidljivih ovih dana na večernjem nebu. Pokazano im je i kako najlakše pronaći Sjevernjaču, bez upotrebe mobitela.

Uz prof. Lušića, posjet studenata je organizirao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić, dok je za astronomski dio programa bio zadužen astronom-animator Udruge Zoran Knez.