Novosti

16.05.2022.

Promatranje potpune pomrčine Mjeseca

Kako je bilo i najavljeno, u ponedjeljak (16. svibnja) rano izjutra iz blizine istočnog ulaza na gradsku plažu Bačvice, provedeno je astronomsko promatranje potpune pomrčine Mjeseca. Promatranje su organizirali udruga Zvjezdano selo Mosor i Astronomska sekcija Fizikalnog društva – Split, a za tu svrhu su korištena dva teleskopa kroz koja su zainteresirani mogli pratiti ulazak našeg prirodnog satelita u sjenu Zemlje.

Mjesec je u polusjenu počeo ulaziti u 3.30 h, a u sjenu približno jedan sat kasnije. Upravo u trenutku kada ga je Zemlja bila posve pomračila i u času kada je na istoku izlazilo Sunce, Mjesec je za promatrače u našim krajevima zašao.

Unatoč nezgodnom satu, promatranje je privuklo ukupno tridesetak zvjezdoljubaca koji su uživali u uistinu dojmljivom prizoru. Pored Mjeseca, oni su dobili priliku teleskopom promotriti i planete Saturn, Jupiter i Veneru, koji se ovih jutara vide na istočnom nebu.

Promatranje je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez, uz asistenciju mladih članica Astronomske sekcije Matee Baturine i Lucije Marević. Sljedeća potpuna pomrčina Mjeseca koja će biti vidljiva iz naših krajeva, zbit će se tek u rujnu 2025. g.