Novosti

14.05.2022.

Studenti Filozofskog fakulteta u ZSM

Zvjezdano selo Mosor je nakon duže stanke ovog proljeća još jednom suorganiziralo izvanučioničku nastavu za studente Filozofskog fakulteta u Splitu. U programu je sudjelovalo osam studentica 5. godine učiteljskog studija smjer 3, koje je vodila izv. prof. Vesna Kostović-Vranješ. Nastava je provedena u sklopu kolegija Izvanučionička nastava prirode i društva.

Uz prof. Kostović-Vranješ, program je realizirao i prof. Bože Ujević, ravnatelj OŠ Kamen-Šine, a u organizaciji je sudjelovao i Tomislav Nikolić, tajnik udruge Zvjezdano selo Mosor i voditelj programa Škole u prirodi kojega Udruga provodi već dugi niz godina.

U okviru ove nastave, studenti su najprije posjetili izvor rijeke Žrnovnice, gdje im je prof. Ujević održao kraće predavanje o važnosti voda, te o biljnom i životinjskom svijetu na i u okolici izvora.

Terenska nastava je nastavljena posjetom crkvi Sv. Jure na Gracu, te crkvi Sv. Ciprijana u Gatima. Studenticama je u Gatima o povijesti Poljičke republike, poljičkom statutu, popima glagoljašima, kulturnom značaju sakralnih objekata i drugim osobitostima toga kraja rječito govorio prof. Ujević. Uslijedio je posjet crkvi Sv. Klementa, na mjesnom groblju u Gornjem Sitnom, podno zvjezdarnice.

Nastava je okončana posjetom zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor. Za studente je upriličeno razgledavanje okolice panoramskim dalekozorom s terase objekta, ali i kratko promatranje Sunčevih pjega teleskopom. Taj završni dio programa je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez.