Novosti

06.05.2022.

Održano predavanje dr. Šćulca

Kako je bilo i najavljeno, u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti kojega je organiziralo Sveučilišta u Splitu, u zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor u Gornjem Sitnom je u petak, 6. svibnja, u večernjim satima održano znanstveno-popularno predavanje pod nazivom „Život Svemira od rođenja do smrti“. Održao ga je dr. Toni Šćulac, profesor fizike na splitskom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, koji je predmet predavanja izabrao u skladu s glavnom temom Festivala koja ove godine glasi „Život“.

Dr. Šćulac nije samo predavač na PMF-u, već on od 2015. godine kao istraživač sudjeluje i u CMS eksperimentu koji se provodi u CERN-u, gdje su mu uske specijalnosti fizika Higgsovog bozona i rekonstrukcija elektrona. Koristeći se svima lako razumljivim riječnikom, predavač je na zabavan i pristupačan način prepričao trenutno važeće spoznaje o rođenju, dosadašnjem i budućem životu našeg svemira, te o njegovu skončanju.

Unatoč vrlo lošem vremenu, predavanju u velikoj dvorani zvjezdarnice je prisustvovalo stotinjak ljubitelja svemira. Zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta je, međutim, drugi dio večernjeg programa u zvjezdarnici – astronomsko promatranje neba teleskopom – moralo ostati za neku drugu prigodu. Udruga Zvjezdano selo Mosor se ovim putem želi zahvaliti DVD-u Žrnovnica i Prometnoj policiji Split na pomoći koju su nam pružili u organizaciji ovog događanja.