Novosti

23.04.2022.

Održana Proljetna škola u ZSM-u!

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 19. do 23. travnja održana ovogodišnja proljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. Pohađalo ju je ukupno dvanaest učenika iz Splitsko-dalmatinske županije i grada Zaboka. Za njih je u tome razdoblju priređeno sedam raznovrsnih radionica.

ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već puna dva desetljeća. U tom je vremenu te učeničke kampove tijekom školskih praznika pohađalo ukupno više od 1600 polaznika osnovnih i srednjih škola. Prvog dana Proljetne škole, polaznici su u radionici robotike - koristeći Fischertechnik setove i MicroBit kontrolere - izrađivali i programirali različite automatizirane modele, poput semafora za vozila, sušila za ruke i sl. Kroz igru i zabavu, stečena su korisna znanja i vještine iz osnova elektroničkih krugova, mehanike i konstrukcije, te programiranja u grafičkom programskom jeziku. Jednodnevnu radionicu je održao Jozo Pivac, predsjednik splitske Udruge za robotiku Inovatic.

Drugog dana održavanja Proljetne škole održane su dvije srodne radionice, koje su vodile stručna suradnica Zajednice tehničke kulture grada Splita Ella Rinčić i vanjska suradnica Zvjezdanog sela Mosor Josipa Šimunović. U prijepodnevnim satima je upriličena radionica programiranja, a u popodnevnim automatike. Potonja radionica je zaključena u četvrtak prijepodne.

Četvrtak popodne, pak, pripao je biološkoj radionici, koju je vodila Ella Rinčić. Polaznici Škole su utvrdili već poznate i usvojili neke nove pojmove – poput uvjeta života, međuovisnosti živih bića, žive i nežive prirode, vremena i klime – a s posebnim naglaskom na ekologiju, promjenu klimatskih uvjeta i održivi razvoj. Djeca su na koncu izradila i plakate kojima su obilježila Dan planeta Zemlje i istaknula važnost njenog očuvanja.

I predzadnjeg dana Proljetne škole su održane dvije radionice. Obje je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tahničke kulture grada Splita, a uz pomoć Elle Rinčić. Prijepodne je upriličena radionica modelarstva, kada su od lagane šperploče djeca izrađivala vaze za suho cvijeće. Ona su pri tom uvježbala uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su spajala brzosušećim ljepilom za drvo.

Popodne je na rasporedu bila radionica svijanja papira (origami), a djeca su naučila i kako od toga materijala načiniti avione.

Za polaznike je posljednjeg dana Proljetne škole priređena trodjelna astronomska radionica koju je vodila članica Udruge Tamara Rom, asistentica na Odjelu za fiziku PMF-a u Splitu i voditeljica astronomske sekcije Fizikalnog društva Split. U prvom dijelu radionice, nazvanom Mala škola astronomije i priređenom u suradnji s Hrvatskim astronomskim savezom, djeca su se dobro upoznala s izgledom tijela u Sunčevom sustavu. Potom su izradila i jednostavni model projektora zviježđa, te napravila vjetrenjaču od modela spiralne galaktike!

Pored svega toga, za polaznike škole su u večernjim satima održavana i predavanja iz astronomije, koja su uključivala i rad s računalnim planetarijskim programom. Kako su večernji meteorološki uvjeti za cijelog održavanja Proljetne škole bili vrlo nepovoljni, jedino promatranje neba teleskopom provedeno je u srijedu, po danu: promatrane su velike skupine pjega na Suncu. Taj dio programa je vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

Popodne istoga dana je iskorišteno i za jedinu šetnju do planinskog izvora Mali Dibić.

I ovu Proljetnu školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić. U planu je da sljedeće ovakve škole tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor budu provedene u srpnju i kolovozu, tijekom ovogodišnjih ljetnih školskih praznika.

Više slike s ove Proljetne škole možete pronaći OVDJE!