Novosti

19.03.2022.

Jutarnji susreti planeta

Tijekom proljeća koje je pred nama, na večernjem nebu će vladati skoro potpuna nestašica planeta vidljivih bez pomoći dalekozora. Nasuprot tome, na istočnom dijelu jutarnjeg neba u tome će godišnjem dobu vladati prava gužva! Sjajni planeti će se u sljedećim mjesecima susretati i mimoilaziti, ponekad na vrlo malim prividnim razmacima.

Priložene karte pružaju uvid u tri takva susreta (konjunkcije) planeta, od kojih će svakako najzanimljiviji biti onaj koji će se zbiti potkraj 30. travnja. Iz naših krajeva taj će susret Venere i Jupitera biti najbolje promatrati ujutro sljedećeg dana. Ta dva prividno najsjajnija planeta na nebu Zemlje će se u tom trenutku naći na manje od 20 lučnih minuta jedan od drugog: to su približno dvije trećine prividnog promjera punog Mjeseca.

Kako godina bude odmicala, tako će se vanjski planeti Mars, Jupiter i Saturn sve više prividno odmicati od Sunca, pa će se početkom ljeta početi pojavljivati na našem nebu i prije ponoći. U međuvremenu, na večernjem nebu ćemo moći vidjeti jedino malog Merkura, koji će se u posebno zanimljivom položaju naći uvečer 2. svibnja.

Potražimo li ga te večeri na zapadnom nebu, čim se počne smrkavati, vidjet ćemo ga između vrlo mladog Mjeseca i zvjezdanog jata Vlašići. Za tu će nam svrhu vjerojatno trebati dalekozor, a treba nas poslužiti i sreća s oblacima: ne smije ih biti blizu zapadnog obzora!

U astronomskom smislu, proljeće koje je pred nama počinje u nedjelju, 20. ožujka, u 16.33 h po našem vremenu. U tom će se trenutku Sunce naći točno iznad Zemljinog ekvatora, u tzv. proljetnoj točki, presjecištu ekliptike i nebeskog ekvatora.

Taj dan nazivamo proljetnom – ili točnije, ožujskom – ravnodnevicom, a stoga što tada od izlaska do zalaska Sunca protekne približno jednako vremena koliko i od njegova zalaska do sljedećeg izlaska. I dok će u umjernom pojasu sjeverne Zemljine polukugle toga dana započeti proljeće, za stanovnike južne polukugle bit će to prvi dan jeseni.