Novosti

08.03.2022.

Nastavak Škole u prirodi

Prošlog je tjedna službeno započeo novi ciklus programa Škole u prirodi na Zvjezdanom selu Mosor. U petak, 4. ožujka, te u ponedjeljak, 7. ožujka, družili smo se s učenicima trećih razreda osnovne škole Žnjan-Pazdigrad i njihovim učiteljicama, na izvanučioničkoj nastavi u sklopu programa Škole u prirodi koja se svake godine redovito provodi u Zvjezdanom selu Mosor. Program Škole u prirodi je u svojoj suštini zamišljen kao integrirani dan, jer predstavlja neposredno učenje iz okoline obuhvaćanjem sadržaje više školskih predmeta.

Obilazak započinje na ušću rijeke Žrnovnice koje se nastavlja uzvodnim tokom do izvora. Na izvoru su učenici ponovili sadržaje iz Prirode i društva (izvor, ušće, obale rijeke, orijentacija u prostoru...) i na zanimljiv i njima blizak način usvojili nove pojmove vezane za povijesni i kulturni značaj Poljičkoga kraja. Obilazak se potom nastavio do izvora Mali Dibić koji se nalazi nedaleko od Zvjezdarnice, na 630 m nadmorske visine. Učenici su na izvoru kratko odmorili, a potom su oslikali asfaltne površine kredama, u sklopu likovne kulture, na temu Priroda - svijet što me okružuje. S učenicima  smo se potom uputili u laganu šetnju do malene špilje koja se nalazi tik ispod Zvjezdarnice. Osim što je prirodna tvorba, špilja je uzeta za primjer čovjekova nemara za prirodu te su kroz taj primjer s djecom obrađeni pojmovi iz ekologije i važnost odgovornoga postupanja s prirodom.

U Zvjezdarnici je učenike dočekalo predavanje iz astronomije o Sunčevom sustavu, prilagođeno njihovom uzrastu. Potom je uslijedilo panoramsko promatranje otoka, grada Splita i Vickova stupa, panoramskim dalekozorima s terase Zvjezdarnice. Naš dnevni program završio je na igralištu u Donjem Sitnom, gdje je učenicima na raspolaganju veliki teren s umjetnom travom za izvođenje sportova u sklopu nastave tjelesne i zdravstvene kulture, te manje igralište opremljeno za rekreaciju i zabavu učenika.