Novosti

25.02.2022.

Održana Zimska škola u ZSM-u

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 21. do 25. veljače održana ovogodišnja Zimska škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. Pohađalo ju je ukupno petnaest učenika iz Splitsko-dalmatinske županije i grada Zaboka. Za njih je u tome razdoblju priređeno sedam raznovrsnih radionica.

ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već puna dva desetljeća. U tom vremenu, te je učeničke kampove tijekom školskih praznika pohađalo ukupno oko 1600 polaznika osnovnih i srednjih škola. Prvog dana ove Zimske škole je provedena radionica elektrotehnike koju je vodio Ante Milić, učitelj tehničke kulture u dvije solinske osnovne škole. Djeca su od pretežno priručnih materijala izradile modele semafora sa svjetlećim diodama. Pri tom su se upoznala s pravilima koja treba poštovati ako se želi načiniti jednostavne, ali funkcionalne strujne krugove.

Cijeli drugi dan Zimske škole je pripao robotici. Radionicu je vodio Zoran Vukić, učitelj tehničke kulture u OŠ Kneza Trpimira, u Kaštel Gomilici, a ujedno i predsjednik udruge Mladi robotičari Split. Asistirala mu je Ella Rinčić, stručna suradnica zajednice tehničke kulture grada Splita. Djeca su prvo prema nacrtu od elemenata konstruktorskih slagaljki Fischertechnik načinila modele vrtuljka, da bi u drugoj fazi radionice automatizirala njegov rad. Pored toga, u popodnevnom dijelu radionice, polaznici su izradili robotizirane modele semafora.

U srijedu su održane dvije radionice. Obje je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tahničke kulture grada Splita, a uz pomoć Elle Rinčić, djelatnice Zajednice. Prijepodne je upriličena radionica modelarstva, kada su od lagane šperploče djeca izrađivala višenamjenski držač pribora. Pri tom su uvježbala uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su lijepila brzosušećim ljepilom za drvo.

Popodne je na rasporedu bila radionica raketnog modelarstva. Polaznici su uz pomoć mentorâ izradili letne modele laganih raketa s padobranom. Potonja je radionica započela efektnim demonstracijskim lansiranjem male rakete s vrpcom.

Četvrtog dana Zimske škole su upriličene dvije srodne radionice, koje su u skladu s vremenom u kojem živimo bile informatičke po prirodi. Obje je vodio inženjer računarstva Tomo Sjekavica, tajnik Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika. Prijepodne je održana radionica programiranja za početnike, dok su polaznici u popodnevnim satima upoznati s korištenjem računalne platforme Arduino.

Sjekavica je vodio i posljednju radionicu ove Zimske škole, provedenu u petak. Čini se da se ta radionica crtanja 3D olovkom djeci najviše dopala! Prema postojećim predlošcima, polaznici su 3D olovkama – nekom vrstom ručnih 3D printera – izrađivala raznobojne plastične predmete različite razine složenosti. Sve svoje uratke, iz svih spomenutih radionica, učenici su po okončanju Zimske škole ponijeli kućama.

Pored svega toga, za polaznike škole su u večernjim satima održavana i predavanja iz astronomije, te promatranja nebeskih tijela s terase zvjezdarnice. Unatoč pretežno hladnom i vjetrovitom vremenu, djeca su kroz teleskop stigla vidjeti planet Uran i nekoliko objekata dalekog svemira, te se upoznati s nasjajnijim zviježđima i zvijezdama koje se vide u ovo doba godine. Posljednjeg dana im je demonstrirano i promatranje Sunčevih pjega kroz filter. Predavanja o Sunčevom sustavu i svemirskim letjelicama, te promatranja teleskopom, vodio je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

I ovu Zimsku školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić. U planu je da sljedeća ovakva škola tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor bude provedena u travnju, tijekom ovogodišnjih proljetnih školskih praznika.

Više slike s ove Zimske škole možete pronaći OVDJE!