Novosti

19.01.2022.

ZSM u Noći muzeja '22

Sedamnaesta po redu NOĆ MUZEJA, održat će se 28. siječnja 2022. godine u uvjetima koji su više-manje slični onima od prošle godine. To znači u okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika "adaptirale" na novu stvarnost, kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne Covid potvrde, kada je bitno smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, a grupni organizirani, turistički posjeti muzejskim izložbama, gotovo su potpuno izostali u statistikama muzejskih posjetitelja. Tema ovogodišnje Noći muzeja je MUZEJI - IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG.

Udruga Zvjezdano selo Mosor će se uključiti u Noć muzeja 2022. na način sličan onome na koji je to bila učinila i prošle godine. U skladu s digitalnom prirodom ovogodišnje manifestacije i temeljnom djelatnošću naše Udruge, u Noći muzeja će biti održano znanstveno-popularno predavanje pod naslovom "Prozor u rani svemir". Predavanje će održati Tamara Rom, asistentica pri Odjelu za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, čiju je diplomu magistre fizike, smjera astrofizike i fizike elementarnih čestica, stekla u srpnju 2021. godine. Tamara je voditeljica astronomske sekcije Fizikalnog društva - Split, te članica udruge Zvjezdano selo Mosor. Sudjeluje u brojnim aktivnostima i projektima popularizacije znanosti te je dobitnica dviju nagrada fakulteta i dviju dekanovih nagrada. Predavanje će biti održano putem platforme MS Teams, 28. siječnja (petak), u vremenu od 18.30 do 19.30 sati. Možete ga pogledati i po želji se uključiti u njega OVDJE.

Što je to kozmologija i što proučava? Od čega se sastoji svemir? Koje instrumente koristimo u kozmologiji? Što su i kako nastaju gravitacijski valovi? Što je tamna materija i struktura na velikoj skali? Možemo li ih i kako povezati s gravitacijskim valovima? Ovim predavanjem će biti dotaknuta ta i neka druga pitanja koja možda imate o našem svemiru, tamnoj materiji te gravitacijskim valovima.

Pored spomenutog predavanja, Zvjezdano selo Mosor prigodom održavanja ovogodišnje Noći muzeja objavljuje i dva video uratka svojih članova. Dugogodišnja članica Udruge Antica Marija Lovrić je pripremila svojevrstan digitalni album koji predstavlja kratku fotografsku retrospektivu događanja u našoj zvjezdarnici u nekoliko prvih Noći muzeja u koje je Udruga bila uključena. Autor popratne glazbe je dr. sc. Goran Sučić. Taj video možete pogledati ovdje:

 

Predsjednik Udruge dr. sc. Goran Sučić je, pak, priložio opsežnu digitalnu izložbu svojih likovnih djela, nastalih u sklopu multimedijalnog projekta Poli-art. Osobita zanimljivost ovog videa jest to što je izložba popraćena glazbom kojoj je također autor dr. Sučić! Taj video možete pogledati ovdje:

Preporučamo gledati videa u punoj razlučivosti!