Novosti

19.01.2022.

Asteroid po buri

Kako je bilo i najavljeno, 18. siječnja navečer je s terase zvjezdarnice u Gornjem Sitnom provedeno promatranje prolaska malog asteroida (7482) 1994 PC1 pokraj Zemlje. Vremenski uvjeti su bili daleko od idealnih, s prilično niskom temperaturom i burom koja se tijekom večeri stalno pojačavala. Pored toga, skoro pun Mjesec je dodatno otežavao uočavanje 1994 PC1, čiji sjaj nije prelazio 10. magnitudu.

Unatoč tome, asterodi je bio viđen i neko vrijeme praćen dok se prilično brzo pomicao među zvijezdama u Kitu. Nažalost, zbog svih otežavajućih okolnosti, bio je nakon približno sat vremena i izgubljen, u trenutku kada se našao na dijelu nebu lišenom bilo kakvih sjajnijih zvijezda koje bi mogle poslužiti kao orijentiri.

Promatranje je privuklo ukupno stotinjak zainteresiranih i hrabrih građana, koji su dobili priliku kroz teleskope baciti pogled i na planet Jupiter, Mjesec i zvjezdano jato Vlašiće. Stjecajem okolnosti, sam asteroid je vidjelo četrdesetak posjetitelja. Asteroid 1994 PC1 se neće naći ovako blizu Zemlji u sljedećih barem 200 godina.